От х:

Днес в x:

ЦИК: Изборите са легитимни, нарушители в деня за размисъл са ТВ7 и сайтовете на партиите

Изборите бяха легитимни, заяви пред Дарик радио председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова, предаде БГНЕС.

Според Медарова изборите са преминали законосъобразно и следователно са легитимни. Тя отказа да коментира дали има възможност за касирането им, тъй като това не е от компетенциите на ЦИК, а на Конституционния съд. "Като представител на ЦИК нямам право да коментирам вече взето решение, което може да се проверява от друг орган", коментира председателят на ЦИК. 

Централната избирателна комисия се произнесе с три решения, които касаеха предизборната агитация в деня за размисъл, в който по закон е забранена предизборната агитация. В две от тях са констатирани нарушения, допълни Медарова.

Тя подчерта, че становището на Централната избирателна комисия, че няма нарушения в деня на размисъл, не е фактологично вярно, тъй като в две от решенията на ЦИК са констатирани такива нарушения.

„Едното решение е 26-07 от 12 май т.г. ЦИК прие за установено, че от страна на доставчика на медийна услуга ТВ 7 е извършено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс. Следващото решение 26-20 касае интернет страници на политическите партии - Коалиция за България, Движение за права и свободи и „Движение България на гражданите”. Констатирано е, че в тях има пряка агитация”, каза Красимира Медарова.

Тя допълни, че третото решение 26-14 е във връзка с предоставен материал от СЕМ по програми ТВ7, NEWS7 и СКАТ. Преценката на ЦИК е, че в тези материали не е установено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс.


 

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини