От х:

Днес в x:

Предлагат Дойчо Кръстев и Стефка Шопова за почетни граждани на Хасково

Дойчо Кръстев

Дългогодишният учител-математик, основател и пръв директор на ПМГ Хасково Дойчо Кръстев е предложен за почетен гражданин на Хасково. Докладната записка се внася от председателя на Общинския съвет Иван Иванов. Освен Дойчо Кръстев за удостояване със званието е предложена и дългогодишната директорка на дом „Надежда“ Стефка Шопова. Тя ръководи детското социално заведение от 1982 година до пенсионирането си през 2003-а. Под нейното ръководство в дома са отгледани и възпитани много деца от 3 до 7-годишна възраст. През 1986 година домът е обявен за национален първенец и се превръща в методически център за обучение.

Дойчо Кръстев е завършил специалност математика в Софийския университет и оттогава до пенсионирането си през 1996 година работи в Хасково. От 1972 до 1982 година е първи директор на Математическата гимназия в Хасково. Организирал е ученически университет по математика, единствен в България, с научен ръководител проф. Георги Паскалев. Учениците от гимназията заемат челни места в национални състезания и олимпиади по математика.

Дойчо Кръстев е бил и съветник в Градския народен съвет, оглавявал е комисията по образование. Автор и съавтор е на много учебници, сборници и учебни помагала по математика.

Предложението на ОбС шефа ще се разглежда и гласува на сесията следващия петък. По традиция удостояването с почетното звание става през септември по време на тържествата за празника на Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини