От х:

Днес в x:

Обявяват посмъртно девет бележити хасковлии за почетни граждани

Девет бележити хасковлии да бъдат обявени посмъртно за почетни граждани, предлага в докладна записка до ОбС групата съветници на ГЕРБ.

Това са Стойчо и Кица Марчеви, Недялка Симеонова, Аспарух Лешников, Александър Паскалев, Георги Чалбуров, проф. Любомир Тенев, Нестор Марков и Михаил Минчев.

Делата и заслугите на всички тях са описани подробно в предложението. Стойчо и Кица Марчеви даряват на община Хасково близо 4 милиона тогавашни лева, много сгради в центъра, отделно завещават значителни суми на различни благотворителни организации. Жестът на индустриалците от началото на миналия век ги нарежда до най-знаменитите дарители в новата история на България като братята Христо и Евлоги Георгиеви. Днес името на Стойчо и Кица Марчеви носи гимназията по механо и електротехника, а зданието на техническото училище е било построено с даренията на семейство Марчеви. Дарителският фонд, завещан от Стойчо и Кица Марчеви към края на 40-те години възлиза на близо 5 млн. лева. През 1949 година фондът е национализиран и парите влизат в държавния бюджет.

Недялка Симеонова е другото бележито име, което ще бъде почетено. Името на световноизвестната цигуларка днес носи международният конкурс за млади цигулари, който се провежда ежегодно в Хасково.

Аспарух Лешников, най-известният български певец в средата на миналото столетие. След 1944 година изпада в немилост, защото комунистическата власт смята изкуството му за буржоазно-упадъчно. За да се прехранва, певецът става метач. Когато през 60-те години го канят в тогавашната ГДР на престижен форум и му връчват награда за принос … към немската култура, българските власти свалят забраната над името му и „Балкантон“ издава дългосвиреща плоча с най-добрите песни на българския славей, както е наричан по света. Посмъртно е удостоен с орден „Кирил и Методий“.

Читалище „Заря“ всяка година организира конкурс за стари градски песни „С името на Ари“.

Александър Паскалев е другото име, записано със златни букви в историята на Хасково. Първият български модерен книгоиздател, издал в красиви томчета големите поети и писатели на България, както и преводи на световните класици, умира забравен и в лишения в Хасково. И до днес гробът му в Кенанските гробища е неизвестен.    

Георги Чалбуров е сред най-големите български тютюнотърговци и благотворители. Народен представител, министър, осъден от Народния съд на доживотен затвор, впоследствие освободен, той умира през 1960 година, а през 1996 година Върховният съд отменя по реда на надзора присъдите на стотици осъдени от Народния съд, сред които и Чалбуров.

Професор Любомир Тенев е друг бележит хасковлия, останал без почести в родния си град досега. Най-известният ни театрален критик, заместник-ректор и ректор на ВИТИЗ, автор на множество проникновени студии за театъра и сцената, проф. Любомир Тенев е сред знаковите имена в българската култура.

Нестор Марков е възрожденски деец, просветител и революционер, един от „строителите на съвременна България“, роден в хасковското село Криво поле.

Огромна е заслугата му към съвременната лексикография, неговите речници продължават да се преиздават, получават и международно признание – удостоен е с почетно звание от френското министерство за просвета и изящни изкуства.

Михаил Минчев е революционен деец, член на революционния комитет, осъден на заточение по случая с покушението срещу чорбаджи Ставри. След Освобождението става първият кмет на Хасково.

Предложението за обявяването на тези знаменити хасковлии за почетни граждани ще се гласува на сесията на ОбС в петък.

Haskovo.net    

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ня
    Няма живи
    18 -14
    09:21, 20 май 2017
    Няма ли достойни живи хасковлии че всичките умрели да са почетни? Няма - гербджиите унищожиха всичко живо в тоя град. Хасково умря.
  • 2
    Да
    Даааааааааа
    13 -8
    09:59, 20 май 2017
    Кой от живите е дарил нещо на някого питам АЗ всеки постигнал нещо гледа да открадне още много много нещо и да удави с капка останалите за какви живи говорите
  • 3
    Ма
    маймуна от кенана
    6 -10
    12:15, 20 май 2017
    Геррги Чалбуров - търговец на тютюн и благотворите... Виж коментара
  • 4
    🇧🇬
    🇧🇬
    7 -4
    18:01, 20 май 2017
    Слабоумния таваришч маймун от кенана, с вид и харизма на превтасал цървул и с мозък с размерите и капацитета на препържена джумерка, пак се изтропа на метеното.....Нито грам истина няма в това,което пишеш.....Аман от червени лъжци и манипулатори......По-добре разкажи,как вашите комунистически изчадия изкараха дечицата на първомайска манифестация, под ядрения чернобилски дъжд !!!!!
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      6 0
      18:16, 20 май 2017
      Георги Чалбуров, както и брат му Тодор, членува в Тракийската организация и подпомага финансово нейната дейност. Избиран е за председател на Тракийската организация в Хасково. Дарител е на Комитета Свободна Тракия, както и на отделни бежански семейства. Отделя средства за църкви, както и за паметници на загинали във войните Българи. Съдейства за електрификацията и благоустрояването на Хасково. ...Благодетел е на сиропиталища и женски благотворителни дружества..!!!!!!!
  • 5
    Ма
    мастикаджия
    2 0
    22:45, 20 май 2017
    Георги щом направи кака Снежка почетна гражданка за какво да говорим!Тя освен че е доносник ,нищо друго не се знае за нея.Дори не е *******.Клюкарка на квадрат,че и на куб.
  • 6
    Ху
    Хулиган
    1 -1
    11:13, 21 май 2017
    И Гришо и Дамянов ХаХа почетни граждани.
Последни новини