От х:

Днес в x:

Съдът: Фишът за неправилно паркиране в Хасково незаконен

Хасковският административен съд обяви за нищожни промените в общинската наредба, с които се утвърждава образеца на фиша за неправилно паркиране. Магистратите бяха сезирани от областния управител Ирена Узунова за незаконност на нормативния акт, приет през декември миналата година. Тогава ОбС изхвърли КАТ от списъка с институциите, с които се съгласуват промените в Синята зона. Със същото решение бе утвърден и фиш за глоба при неправилно паркиране. Според съда обаче Общинският съвет е надхвърлил правомощията си по закон, тъй като образецът на този документ се утвърждава от министъра на вътрешните работи.

По отношение на изхвърлянето на КАТ от институциите, с които се съгласуват промени в организацията на движението, съдът намира, че това е недопустимо възпрепятстване на техните функции, възложени със закон.

Магистратите разглеждат и компетентността на общинските съвети да променят организацията на движението на своя територия. След изследване на законовата база съдът стига до извода, че компетентен да уреди движението по пътищата за обществено ползване, е министърът на регионалното развитие. Изземвайки неговите функции, ОбС е излязъл извън рамките на своята компетентност, смятат магистратите.

Поради допуснатите груби нарушения за закона хасковският административен съд обявява нищожност на промените в наредбата. Това на практика означава, че тези правила не са съществували в правния мир.

Решението на хасковските магистрати подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

Цялото решение на ХАС можете да прочетете тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини