От х:

Днес в x:

Световен спец по сърце ще оперира демонстративно в Хасково

Консултантът в хасковската МБАЛ д-р Валери Гелев/вляво/ от "Пирогов" в съвместна операция с проф. Сианос

Едно от най-големите светила в инвазивната кардиология в Европа и света, професор Джордж Сианос, ще оперира демонстративно в хасковската МБАЛ на 22-ри април. Интервенцията ще е на сърдечен мускул получил масивни увреждания от инфаркт. Операцията е с висша сложност и съвсем в специалността на гръцкия лекар. Считат го за най-добрия при лечението на  хронични оклузии на артериите на сърцето.  Казано на прост език – пълно запушване на коронарните съдове. 

Цялата операция на 22-ри ще бъде предавана на телемониторите в отделението по инвазивна кардиология в хасковската болница. Ще му асистират кардиолозите от МБАЛ, начело с началникът им д-р Орлин Радев. Целта на операцията е не само спасяването на един човешки живот, а и повишаване квалификацията на родните кардиолози при намеса в екстремни ситуации, поясни д-р Радев. Не че хасковските спецове не се справят добре, напротив. Наскоро те се намесили животоспасяващо при масивен инфаркт изискващ поставянето на три стента. По ирония на съдбата спасеният е бил техен колега от болницата-д-р Живко Четалов. Никога обаче не е излишно да се почерпи опит от най-добрите, допълни д-р Радев. 

Що се отнася до проф. д-р Джордж Сианос, той е консултант в една от най-големите болници в Истанбул както и 10-на европейски лечебни заведения. Този път обичайният му маршрут от Истанбул за Европа, ще мине и през Хасково. 

Хасковската болница замисля мащабна програма за тясно сътрудничество с водещите болници в околни държави. Параметрите му още се изясняват, намекнаха от ръководството на лечебното заведение.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини