От х:

Днес в x:

Бежанците в Пъстрогор с вечерен час заради кражби

Мерките за пропускателния режим в Транзитния център за бежанци край свиленградското с. Пъстрогор са затегнати. Чужденците, настанени там са под вечерен час. Ключалките на портала вече щракват в 20 ч. за обитателите на центъра, които иначе са на свободен режим, вместо както преди -в 22 ч. В момента там живеят 285 мъже, жени и деца, идващи от различни държави и от различен етност, и търсещи закрила в България.

По неофициална информация новите крути мерки са наложени заради зачестилите кражби от чужденците в района на Свиленград. Освен това, след поредния регистриран случай, в началото на март от поста директор на Транзитния център беше омахан и понижен в длъжност Антон Илиев.

От Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при МС потвърдиха за овакантяването на шефското място, но отрекоха това да е свързано с кражбите. От Агенцията твърдят, че и затягането на режима няма общо с посегателствата на емигрантите.“Държавната агенция за бежанците носи отговорност за сигурността и спокойствието на всички лица, търсещи закрила, които са настанени в териториалните поделения, каквото е Транзитния център в с. Пъстрогор. В тази връзка определянето на часова рамка, в която пребиваващите в центъра могат да го напускат и да се прибират в него, не трябва да бъде възприемана като вечерен час, в смисъл на наложено ограничение или нарушение на техните права, а само като едно изискване към тях“, е официалното становище на Агенцията. От там твърдят, че нямат информация за зачестили кражби в района на Свиленград, които да са извършени от настанените в Центъра чужденци, с изключение на един случай, в който се касае за дребна кражба на хранителни продукти.

Справка в официалния бюлетин на Хасковската полиция обаче сочи, че от януари до края на март, кражбите извършени от домуващи в центъра край Пъстрогор, са 4.

На 27 януари за кражба на портмоне в заведение за бързо хранене в Свиленград бяха задържани трима алжирски граждани. Арабите на възраст 19, 25 и 27 години видели оставен върху хладилник портфейл с лични документи и пари, които били на човек от персонала. Свили го и светкавично се изнесли. В портмонето имало 6 лв и 2 карти. По-късно са задържани от полицията. Два месеца след този случай -в началото на март полицията публикува и друго съобщение за кражба в хранителен магазин в Свиленград, извършена от от 2-ма алжирци, настанени в дома за емигранти в Пъстрогор. Тогава те задигнаха мъжка чанта оставена на хладилна витрина. Двамата я свили, а впоследствие се оказало че вътре има 120 лв и лични документи. Чантата била на 36- годишният собственик на магазина, който бързо се усетил и подал сигнал до полицията. Ден преди това руги двама техни сънародници откраднаха и велосипеда на 54 -годишна свиленградчанка.

В момента тече и конкурс за овакантеното шефско място в Транзитния център. До него е допуснат само един кандидат -Людмил Неделчев. Той е от Горна Оряховица, завършил е Висшето транспортно училище.

До 3-ти април кандидатът трябва да представи и защити концепция за стратегическо управление на тема: “Организация и управление на транзитен център и ролята му в прилагане на българските и европейските стандарти и практики по отношение приемане на чужденци, търсещи закрила в Република България”. За да бъде допуснат до устен изпит, при което се оценява по петобална скала, Неделчев трябва да прескочи прага от добър /4/ от писмената си работа. Той трябва да набере обща оценка не по-ниска от 9, за да бъде допуснат до крайния етап – интервю.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини