От х:

Днес в x:

Прокуратурата оспори оправдателната присъда на Младен от Корен

Младен Младенов в съда

Прокурорът Дарина Славова внесе протест срещу решението на хасковския окръжен съд, с което се обявяваше за невинен Младен Младенов в село Корен за убийство и изнасилване на 78-годишната Милка Стефанова. Процесът приключи миналата седмица с оправдателна присъда. Мотивите за решението на петчленния съдебен състав с председател Кольо Димитров все още не са обявени. В последното съдебно заседание показания дадоха експертите от Института по криминалистика. Според експертизата косъмът, открит в боксерките на Младен, е от убитата баба Милка.

Двамата адвокати на Младен – Георги Зарчев и Марин Марковски обаче атакуваха процедурата и настояха той да не се приема като доказателство. Защитниците изтъкнаха и един факт, който остана неизяснен в хода на съдебното производство. Това е петно от биологичен материал на мъж, открит в бельото на бабата. ДНК-профилът му не съответствал на нито един човек от компанията на Младен във фаталната вечер на 24 април 2011 година, когато бе извършено зверството над старицата.

Прокурорът Дарина Славова държи на вътрешното си убеждение, че именно Младен е автор на престъплението. Тя има своето обяснение за петното, намерено в бельота на бабата. По думите й след смъртта на възрастната жена всички дрехи са бил събрани накуп. Напълно възможно е това петно да е от слюнка или дори от капка пот на някой от разследващите. Това би могло да бъде доказано при ново разглеждане на казуса. Засега обаче въпросното петно е необяснимо, поради интимния характер на мястото, където е открито. И това хвърля сериозно съмнение върху обвинението.

Според Славова самопризнанията на Младен, записани със специални разузнавателни средства, не са били манипулирани.

В пледоарията си пред съда Георги Зарчев направи паралел между убийството в Корен и случая с 2-годишната Кичка преди 7 години. Тогава детето бе открито с разбита глава в запустялата градинка зад ДНА. Зверството бе извършено посред бял ден. Дни след това от полицията обявиха за извършител психично болния Станимир от село Орлово. Бил проведен следствен експеримент, при който Станимир превел разследващите по пътя от сградата на общината до запустялата градинка. Показал и точното място, където удрял с камък детето. Две години по-късно се оказа, че автор на злодейството е бил 9-годишният тогава Асен. Малкият умъртви друго дете, но този път бе разкрит. При разпитите си признал и за случая с Кичка и посочил неоспорими доказателства. Така всъщност се оказа, че цялата дирекция на МВР в Хасково е била водена за носа в продължение на две години от 9-годишно дете и само случайността доведе да разкриване на престъплението.

По странно съвпадение обаче наблюдаващ прокурор на разследването срещу Станимир от Орлово е била Дарина Славова. Тогава тя прекрати производството срещу психично болният мъж.

„Тогава не се подведох. Усъмних се в авторството на престъплението. Проведохме втори експеримент със Станимир – подредихме детски дрехи и поискахме да посочи с коя от тях е била облечена Кичка. Той посочи грешни дрешки. Прекратих разследването срещу него, защото разбрах, че ме подвеждат. В този случай обаче не е така. Убедена съм, че е Младен“, смята Дарина Славова. Протестът й е депозиран пред апелативния съд в Пловдив. Пловдивските магистрати могат да потвърдят оправдателната присъда, но могат и да върнат делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Последната хипотеза изглежда доста вероятна, предвид факта, че има неизяснени обстоятелства – мистериозното петно.

Haskovo.net ще държи читателите си в течение за развитието на заплетения казус.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини