От х:

Днес в x:

Биг Бен, крепост и северняшка къща-на сантиметри в областна администрация

Прочутата часовникова кула на Уестминстърския дворец, по-известна като Биг Бен, Тадж махал, крепостта от книжната поредица “Песен за огън и лед“ и български възрожденски къщи ще съжителстват месец на една ръка разстояние в Хасково.

За всички ценители на красивите здания децата от арт школата „Колорит“ към читалище „Заря“ подредиха макетите на сградите във фоайето на областната администрация, където те ще останат до 24 май.

Идеята за моделите е вдъхновила школниците след добрите постижения, които възпитаниците на Веселина Делчева са отбелязали на конкурса за възрожденски къщи и паметници във Варна. Изработката на 7-те макета е отнела около 4 месеца от проучванията до изработването на последния детайл. Автор на кулата Биг Бен е 13-годишната Елвиза Янкова, възрожденска северняшка къща пък представят 12-годишните близначки Ива и Теодора Иванови. Напълно на фантазията си се е доверила 13-годишната Диана Боева при работата си върху „Есенен двор“.

Сред интересните макети е "Зимен хребе"т на 17-годишния Христо Петров от математическата гимназия. След като вече няколко пъти е работил върху макетите на възрожденски къщи и е печелил първо и второ място на конкурса във Варна, този път зрелостникът е експериментирал в работата си с приказна крепост. За нея дванадесетокласникът чел в книга, а след това по впечатления я е възпроизвел от картон, пластмаса, глина и с помощта на акрилни бои като реална. Макетът му е в мащаб 1:500. В двора на калето Христо е поставил дори конюшня, страноприемница и дори постройките за слугите.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини