От х:

Днес в x:

Холандци погват помиярите ни с 200 хил евро

Хасковските помияри ще бъдат въдворявани в приют

 Холандска организация ще инвестира 200 хиляди евро в изграждането на приют за бездомните кучета в Хасково. Дъщерно и сдружение „Дом вместо намордник“ е в процес на регистрация в централният регистър на юридическите лица с нестопанска цел. От 1-ви април пък започва работата по изработването на проекта за приюта. След изграждането му, холандците ще осигуряват и парите за издръжка. Подробностите съобщиха от кметството във връзка с приетото днес решение от общинският съвет за публично частно партньорство със сдружение „Дом вместо намордник“. Според докладната общината ще осигури терен в района на идимирлийската курия, между Хасково и Узунджово. Изграждането на приют е крайно належащо заради появата на голям брой кучета в центъра на града, пише в докладната вносителят и Георги Иванов. Същевременно зачестили тревожни сигнали от жителите на кварталите Орфей и Бадема, които настоявали за вземането на мерки. Припомняме, че именно в тези квартали и пространството между тях бяха регистрирани няколко нападения на помияри върху хора.

Теренът бъдещият приют е около декар и половина уточни замкмет Минко Ангелов. Той е различен от планираният преди година и половина, когато приют щеше да прави предприемач от Харманли. Новото място е в процес на смяна на предназначението на земеделската земя. Вероятно това ще е факт до понеделник. 

По справка с други НПО-та занимаващи се с изграждане и стопанисване на приюти, 1500-те квадрата ще стигнат за 250-300 кучета. По сега действащата наредба, на всяко куче в приют трябва да бъдат отпуснати 4 квадрата площ. Останалото пространство неминуемо ще бъде глътнато от административни сгради и ветеринарна лечебница, предположи Явор Гечев от фондация „4 лапи“. 

Още не са ясни сроковете в които трябва да бъде изграден приюта, но при всички положения нещата трябва да са приключени до 2015-та година. До тогава Европа изисква да си приберем всички бездомни кучета от улиците. Според дългогодишни ветеринари обаче, далеч по належаща стъпка е кастрирането на популацията, за която не е необходим приют. Достатъчно е само лекар с необходимия сертификат. Иначе и 1000 кучета да се изловят, популацията ще се въстанови светкавично. По предварителни данни на природозащитници, в Хасково има не-по-малко от 3 хиляди бездомни кучета.

Г.Христов

Според специалисти, първо трябва да се кастрират, заради безконтролното им размножаване
Вина за увеличаване на числеността на бездомните животни имат и хората. Те ги гледат като малки, а после ги изгонват от вкъщи
Кучета- клиенти
....и пешеходци

Големите потърпевши на бездомната напаст са собствениците на домашни животни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини