От х:

Днес в x:

Съдът: Бареков е наклеветил кмета наполовина

Николай Бареков и адвокатът му Менко Менков в съда в Хасково на 11 февруари 2013 г.

Хасковският окръжен съд постъпи по соломоновски и отмени половината от решението на районните магистрати, които осъдиха журналиста от TV7 Николай Бареков за клевета срещу кмета Георги Иванов. Делото е заради думите на водещия по „Гореща точка“ в пряко предаване от Хасково през 2011 година.

След излъчването градоначалникът даде под съд Бареков за клевета, районният съд го призна за виновен и го осъди на глоба от 2500 лева. Отделно магистратите присъдиха и 1 лев обезщетение за Георги Иванов.

Окръжният съд намери, че за част от изявленията на Николай Бареков не може да се твърди, че са клевета или че представляват разгласяване на опозоряващо обстоятелство. За друга част от думите му обаче потвърди решението на районния съд. Глобата за водещия бе намалена на 1000 лева. Левчето остава.

В обширните си мотиви магистратите разглеждат обстоятелствено и дума по дума излъченото в ефир. Коментират се конституцията на България и Европейската конвенция за правата на човека. Взема се предвид обстоятелството, границите на приемливата критика по отношение на лицата, заемащи високи обществени постове, са по-разширени.

Съдът приема, че не са клевета думите на Бареков: „..делата на кмета - работници без заплати, т.е прибират се заплатите на работниците; синя зона - общината има паркинги, но има друга фирма, която уж внасяла по 12 000 лв. месечно от таксите; монумента на Богородица не бил по каноните; камбанарията - схемата е даряваш благотворително - вземаш поръчка от общината; параклис -изгражда се на общински терен, който митрополит Николай отказва да освети, защото не може да има храм върху имот, който може да промени собствеността си във времето; никой тук не проверява имотите в тази чашка; при хотела на сина на кмета е изграден пешеходен мост, който струва почти половин милион лева и свързва една махала с частния хотел; говори се че кметът има няколко хотела в Германия, апартамент в Лондон, скъпо хоби - ретро автомобили; уличното осветление - е дадено на сина на кмета - отново оскъпен проект"; „..Алексей Петров понастоящем е политически чадър някакъв на кмета"; „..ще чуете покъртителни истории, как пари дадени от Държавата, бяха отклонени от кмета на града и работниците не са получавали своите заплати.."; „..по пътя между Държавата и работниците се намесил кмета и отклонил парите,."; „..тука кметът приватизира Църквата за своя полза"; „..Кметът вижда себе си по някакъв начин в ролята на хасковския Цезар.." .

За клевета се признават думите на Бареков „тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с бога.."; „..той има себе си за някакъв вид божество и това има своята форма, под която ще бъде показано.."; „...цял поменик от престъпления, извършени от кмета през последните години.."; „запор на сметките на общината…колосални нарушения”, „кражба на църковни имоти - взема се терен от църквата и се продава на дясната ръка на кмета”, „имоти - незаконна вила на чашката на язовир „Клокотница”, „..говорим за престъпленията на кмета на града, който управлява вече 12 години като бащиния Хасково"; „..ако това е вярно тука имаме вече луд човек..".

Цялото решение на хасковския окръжен съд можете да прочетете тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zl
    zlatka
    5 -5
    02:02, 12 мар 2013
    Nakajete go vie, oshte kakvi fakti da vi se zavrqt pred neshtastnite oligofreni,koito za jalost oshte jiveqt tam,sujelqvam budnite Xaskovlii,i tezi koito ne mislqt da zatvarqt ochite sreshtu krajbiute na tozi kojoder,na guzolizecite shte kaja,zaslujavate oshte po golqmi danuci da vi napravi,OVCE,da vi strije oshte,MISHKI !!!
Последни новини