От х:

Днес в x:

Ученици „осиновяват“ паметника на 10-ти родопски полк

Ученици ще се грижат за поддръжката на терена около ремонтирания паметник на 10-ти родопски полк в Хасково над ДНА. Децата от някое от близките школа ще имат ангажимента и да полагат цветя пред мемориала на паметните дати от историята ни.

Идеята за „осиновяването“ на паметника е по предложение на Инициативния комитет за възстановяването на паметника на Десети пехотен родопски полк и изграждането на мемориален парк. Тя беше обявена след среща с областния управител на Хасково Ирена Узунова и специалиста по военните паметници към МО Иво Антонов.

Целта е чрез тази грижа малките да се научат да зачитат историята и почитат героите, дали живота си в битките за родината. „В  смутнитe времена е важно да обърнем мислите си и към тези, които загинаха за България. Защото България е не само политиката, а и нашите герои.“, подчерта Иво Антонов. „Да покажем, че уважаваме миналото си и че имаме здрава основа, на която да стъпим за бъдещето си“, пък е смисълът от идеята според областният управител Ирена Узунова.

Инициативата за „осиновяването“ на военните паметници, която тръгва от Хасково, ще бъде предложена на всички областни управители в страната, на чиято територия има такива обекти, отбеляза Иво Антонов. Така ще бъде възстановена забравената стара традиция поддръжката на военните монументи да става от ученици.

На срещата при областния управител стана ясно още, че заради политическата ситуация в страната, планираното за 13-ти март откриване на обновения паметник и тържествено честване на превземането на Одринската крепост, за което голяма заслуга има именно 10-ти пехотен родопски полк, се изместват с няколко дни. Те ще се състоят на на 26 март, когато по нов стил се отбелязва падането на крепостта. Досега за разчистването на терена и реновирането на паметника държавата отпусна 200 000 лв. Има и  дарения от гражсдани за около 7 000 лв.

Вече се водени разговори и за реализирането на другата идея-терена около паметника да бъде превърнат в мемориален парк. Подготвено е писмо с искане за финансиране за проектирането, което според първоначалните сметки ще излезе около 76 000 лв.

Една от идеите е на терена да бъде изграден и музей, където да бъдат подредени експонати свързани с живота на пехотинците извън казармата. Обмислят се и няколко варианта за подложките, на които да бъдат изписани имената на всички загинали от 10-ти пехотен родопски полк от ситуирането му през 1885-та година до Втората световна война.

До момента са издирени около 3 800 имена на геройски загинали, но вероятно някои от тях се дублират и очакванията са в последния вариант на паметните плочи да бъдат изписани около 3600 имена. Една от идеите е те да бъдат издълбани върху гранитни морени, които да бъдат поставени полегнали на територията на парка. Друга от визиите е всички имена да бъдат изписани на една мемориална плоча.

 За бъдещата експозиция в Хасково Военното министерство вече е направило дарение -105 мм. гаубица, която е била на въоръжение през Балканската война и 150 мм. гаубица от Втората световна война.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Диана
    0 0
    15:44, 14 мар 2013
    Браво, паметникът е станъл стахотен.... Поздравления :)
Последни новини