От х:

Днес в x:

Готвят ни монопол и солени цени на кабелната и нета

Днешната среща на ЕСКОМ с кмета Георги Иванов претърпя пълен провал. Разговорът се изроди във взаимни обвинения и нападки, чуха се малко конструктивни неща.

Предложението на градоначалника е да се внесат спешно проекти за съгласуване за влизане в каналната мрежа на БТК на 5 от общо 57 улици от списъка на РДНСК за рязане. За останалите 52 от общината изразиха готовност да одобрят спешно проекти за разкопаване. Ако това стане, след 3-те месеца мораториум върху рязането на кабелите, тези улици ще са изрядни и Строителният контрол ще преустанови акцията.

Дотук добре. Проблемът е, че в този район е само част от каналната мрежа на БТК в Хасково. А пък дори цялата им подземна инфраструктура покрива не повече от двадесет - тридесет процента от територията на града.

А станалите две трети от Хасково?

С други думи, след акцията на РДНСК по рязане на кабели идва ножицата на кмета. И тогава вече положението става сериозно. Шумотевицата отпреди седмица, когато много абонати останаха без кабелна телевизия и интернет, ще изглежда като буря в чаша вода пред урагана, който ще се разрази.

Да оставим настрана кой е виновен и как се е стигнало до това положение. Въпросът е как да се излезе от кризата?

Един от отговорите е прост: публично-частно партньорство между общината и кабелните оператори. Законът за публично-частно партньорство бе приет едва миналата година и е в сила от 1 януари 2013-а.

Какво означава това?

Желаещите кабелни оператори се включват в проектирането и строителството на цялостна подземна електронно-съобщителна мрежа. Всяка от фирмите участва с определена сума. Строителството може да се извърши за едно лято. Изградената подземна инфраструктура остава в собственост на общината.

Ползите за общината:

общината получава като собственост цялата инфраструктура, без да влага средства или с минимална сума.

Общината печели всеки месец от наемите, която операторите плащат за ползването на каналите.

Наемът се определя на линеен метър от Общинския съвет и е еднакъв за всички оператори. Фирмите, включили се в изграждането на подземната мрежа, ползват преференции за определен период, докато се изплатят инвестициите им.

Не на последно място – грозните кабелни паяжини по улиците изчезват.

Ползите за гражданите: създадени са условия за честна конкуренция между фирмите доставчици. Всеки абонат има достъп до всички тях, като има възможност да избира според цената, качеството на услугите или по каквито желае критерии.

Ползите за операторите: цялата им кабелна мрежа се узаконява, въвеждат се еднакви правила за всички, оттук нататък успехът на всеки от тях зависи от качеството на тяхната работа.

Вероятно така предложения вариант има и недостатъци.

Всъщност най-големият му недостатък е, че в него липсва „Технистрой“. Това е фирмата, която единствена има одобрен подробен устройствен план за подземна електронно-съобщителна мрежа. ПУП-ът бе ободрен от Експертния съвет в общината в рекордно кратък срок миналата година. Той обхваща 120 квартала. Дължината на каналната мрежа според експерти е около 100 километра. При утвърдена такса от 5 лева линеен метър за разглеждане на проект, „Технистрой“ би следвало да са внесли в общината около 500 000 лева, защото след като проектът им е бил одобрен, той очевидно е бил и разгледан.

Haskovo.net изпрати до община Хасково официално заявление по закона за достъп до обществена информация с искане да се предостави документът, с който „Технистрой“ е внесла таксата за разглеждане на проекта й.

Ето и решението на Общинския съвет от 3.02.2012 година - решение №95.

Проектът е бил одобрен от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината на 24 януари 2012 година. На следващия ден – 25 януари, бе обявено предстоящото заседание на общинския съвет, в чийто дневен ред под номер 47 бе включено и предложението на кмета Георги Иванов за одобряване на ПУП-а.

Коя е фирма Технистрой“?

Фирмата е създадена на 14 март 2011 г. Съдружници в нея с равни дялове са „Сити-път” ЕООД и „Ривов електроникс” ЕООД. Управляващ новата фирма е Кирил Проданов, който е шеф и на „Сити път”. Тези данни са от търговския регистър и са публични.

Коя е фирма „Сити път”? След учредяването си през 2006 година тя неизменно печели обществените поръчки за подръжка на уличното осветление в Хасково.

Другият съдружник в „Технистрой” – Георги Ривов, е собственик на „АидаНет”. Освен това той е близък със сочения за глава на „Октопод”-а Алексей Петров. При посещението на бившия съветник в ДАНС в Хасково през 2011-а, Ривов бе като сянка до него. Тогава Трактора се срещна на четири очи и с кмета Георги Иванов, а срещата не бе обявена пред медиите. За нея призна Алексей Петров, попитан от репортери, но не навлезе в подробности за съдържанието на разговора.

От одобряването на проекта, вече повече от година, „Технистрой“ не пристъпва към разкопаване. От фирмата вече са отправили оферта към останалите доставчици за използване на тяхното разрешително – 90 евро на линеен метър, или 180 лева. Умножете 180 лева по 30 000 метра примерно, и ще разберете колко милиона е залогът за днешната драма с кабелите.

Днешният натиск върху операторите и заплахата с кабелната ножица след няколко месеца по всяка вероятност има за цел да принуди кабелните оператори да се съгласят да платят или да се сбогуват с бизнеса си. Каквото и да изберат обаче, на практика след няколко месеца в Хасково ще има монопол. Монополистът ще определя както си иска цените, а в крайна сметка и таксите за кабелна телевизия и интернет, защото каналният наем пряко ще влияе върху тях.

Засега нещата изглеждат така: от една страна е заплашителната кметска ножица за кабелите, от друга – „офертата“ на приятелската фирма. (Наричаме „Сити път“ „приятелска фирма“, защото по думите на Георги Иванов от едно интервю собственикът й Кирил Проданов е „приятелче“ на сина му Станислав, хората често ги виждали заедно и погрешно смятали, че фирмата е на сина му).

Дали кметът ще предпочете обществения интерес, като избере вариант, подобен на предложеното публично частно партньорство, или ще наложи монопола на „Технистрой“, а с него и нови солени цени за ТВ и нет, ще стане ясно до няколко месеца.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Go
    goliam_praz
    71 -2
    18:57, 11 мар 2013
    Има и друг вариант след три месеца кмета да не е кмет хора подпишете се изгонете го не се касае само за интернета и телевизията каса е се за вашата свобода.Кмета иска да въведе монополче и синчето и ривов да пускат нет и кабелна на квато си цена искат
  • 2
    N\
    n\nnN
    8 -44
    19:12, 11 мар 2013
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Ха
    Хасковски будали
    63 -3
    19:51, 11 мар 2013
    Не става дума само за Еском бе хора, така ли не го разбрахте! Еском ще се оправят, не ги мислете / имат офиси и другаде/, но на мен ми пука колко ще ми е нета при заплата 350 лв.
  • 4
    Бг
    БГ
    43 -4
    22:11, 11 мар 2013
    Къде можем да се подпишем за оставката на кметя????
  • 5
    Ве
    вернo хасковски будали
    38 -3
    22:23, 11 мар 2013
    Абе това че само хората от Еском са решили да ви отворят очите да не мислите, че само те са потърпевши бе. Потърпевши сме всички ние.Аз съм на друг доставчик но покрай това рязане на кабели нямах услуга една седмица. А едва ли такава голяма софийска фирма няма да иска да си вкопае кабелите.
  • 6
    Mr
    mr.
    9 -25
    00:51, 12 мар 2013
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • ??
      ???
      12 -5
      11:07, 12 мар 2013
      А бе "mr."...вникни малко в проблема преди да се ...изпуснеш....
  • 7
    Ст
    странен
    1 -5
    19:13, 12 мар 2013
    10х, но все пак имам право, надявам се...Няма да е... Виж коментара
Последни новини