От х:

Днес в x:

Общината се изгаври и със съда. Също както с хората

5.04.2011 г. Кметът затвори общината с искане за правосъдие. Сега общината се крие от съда и явно не иска правосъдие. Какво иска тогава?

Съдебно разпореждане на хасковския административен съд до главния архитект на общината на два пъти е било пренебрегнато и неизпълнено. Заповедта на магистратите е била получена на 20 февруари от администрацията. С нея се разпорежда на главния архитект в тридневен срок да представи в съда оригиналната жалба на ЕСКОМ против отказ за издаване на акт 16 за новия офис до Руската гимназия. Жалбата е била подадена чрез общината до съда, какъвто е редът. Общината обаче не придвижила документите до съдебната палата. Поради изтичането на срока от фирмата уведомяват със заявление магистратите.

Съдебната заповед от 20 февруари не била изпълнена. От административния съд изпращат второ разпореждане с нов тридневен срок за изпълнение. Писмото било получено на 1 март, но отново е оставено без последствия.

„Това разпореждане е влязъл в сила съдебен акт. За неизпълнението му се предвижда глоба от 200 до 2000 лева за виновното длъжностно лице“, уточни за Haskovo.net шефката на административния съд в Хасково Теодора Точкова. По думите й досега не са имали подобен прецедент.

С ново съдебно разпореждане от вчера шефката на съда е изискала за пореден път преписката от главния архитект, искат се и писмени обяснения за неизпълнението на съдебните заповеди. Даден е нов тридневен срок с предупреждение, че при ново неизпълнение следва глоба по 500 лева глоба седмично, докато се изпълни съдебното разпореждане.

Цялата сага с новия офис на фирмата до Руската гимназия всъщност е една непрекъсната гавра и със закона, и с хората.

Само един пример, за да се убеди непредубеденият читател, че когато властта иска да своеволничи, фактите са без значение.

На 13 ноември 2012 година специална комисия от общината прави поредната проверка на сградата и констатира, че металната ажурна ограда е построена без разрешително за строеж и следва да бъде премахната. Ето констативния протокол:

Бедата на този протокол е, че написаното в него не е вярно. Въпросната ажурна ограда си има разрешително за строеж и проверяващите много добре го знаят, защото са го издавали самите те. Ето го:

Но това не е всичко. На 10 януари главният архитект на общината Кремена Цонева издава мотивиран отказ да бъде издаден акт 16 на сградата. Сред мотивите е и.... липса на разрешително за строеж на ажурна метална ограда. Което се вижда на снимката по-горе. А ето и самия „мотивиран“ отказ:

За отбелязване е, че за да се стигне до този „мотивиран отказ“ всъщност се мина през редица съдебни дела. Първото бе срещу мълчалив отказ на главния архитект да се произнесе. Съдът прати казуса в РДНСК. Оттам издадоха заповед на главния архитект да се произнесе по заявлението на фирмата. Главният архитект обжалва пред съда тази заповед с мотив, че не е в компетенцията на РДНСК да й заповядва да се произнася...

Въобще, главоблъсканица, продължила близо година.

Някои биха възразили, че това си е фирмен проблем. Донякъде е така. Но всъщност е проблем на всички граждани на Хасково, с изключение на неколцина привилегировани, защото са мачкани от властта точно така, както се мачка и ЕСКОМ. С увъртания, обжалвания, с бавене, с откази, с „доброволни дарения“, с какво ли не. Което всъщност си е една гавра с обикновения простосмъртен човек

А за тези, които смятат, че чуждите проблеми не ги засягат, ето още един документ:

Това е решение на хасковския окръжен съд от 12.03. 2007 година. С него отказът на общинската администрация да обслужва граждани с неплатени задължения е обявено за незаконно. Съдията Стратимир Димитров отменя като незаконно решението на общинския съвет, който е приел това правило. Освен това хасковският окръжен съд удостоверява, че решението е влязло в законна сила на 6.04.2007 година. И следва да бъде изпълнявано безпрекословно.

Какво е действителното положение досега, 6 години по-късно, всички граждани на Хасково знаят. Тук не може нито да се роди, нито да се умре, без преди това да си платиш.

Шефката на административния съд Теодора Точкова смята, че неизпълнението на съдебно решение от страна на общината е прецедент. Но не е.

То е практика, както виждате.

Тодор Кръшков

Р. s. Двудневните опити на Haskovo.net да се свърже с главния архитект Кремена Цонева за коментар удариха на камък. Тя не отговаряше нито на мобилния, нито на служебния си телефон. При желание от нейна страна да изложи позицията си, Haskovo.net гарантира публикация без никаква редакторска намеса в становището й.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини