От х:

Днес в x:

Ходене по мъките: Буквата в закона по-важна от човека

Даниела Бодурова

48-годишната Даниела Бодурова от Хасково ще продължи да се придвижва с мъка и болки в краката заради отказ на социалната служба да й отпусне ортопедични обувки. Жената работи като инкасатор във ВиК и работата й е свързана с много обикаляне по адреси, но това не трогва социалните, които й отказват приспособените обувки, които биха облекчили болките й.

През ноември миналата година Даниела Бодурова подава молба в „Социални грижи“ за отпускане на ортопедични обувки. Прилага и протокол от лекарска комисия от ортопеди, които я прегледали и установили, че жената страда от болки в двете стъпала, усилващи се при движение. Д-р Бозалиев и д-р Боев, подписали протокола, пишат в документа, че са установили „спаднал напречен и надлъжен свод на двете стъпала и болка при опипване“. Заключението им е, че жената страда от „плоско стъпало“, а категоричното им заключение, че се нуждае от ортопедични обувки.

От социалната дирекция обаче обжалват този лекарски протокол и го пращат на ТЕЛК. Тази лекарска комисия пък отменя предишното заключение на колегите си с мотива, че „лицето не отговаря на условията за отпускане“ .

След тяхната констатация социалните отказват ортопедични обувки на Даниела Бодурова.

„Намерихме, че заключението в протокола на ортопедите не е пълно. В него не пише, че има деформации в ходилата, а на коленните стави. Не сме лекари, затова изпратихме случая на ТЕЛК да се произнесат“, обясни Петя Ангелова от социалната дирекция.

На забележката на репортер на Haskovo.net, че болки и деформации в ходилата има, описани са в анамнезата, отговорът бе, че това трябвало да бъде описано в заключението. Според правилата на социалните не всички протоколи се обжалват пред ТЕЛК, а само тези, в които заболяването било описано „непълно и неточно“.

Как социалните работници, които по думите им „не са лекари“, успяват да преценят дали диагнозата е „пълна и точна“, не стана съвсем ясно. На пък стана ясно, че в случая причина за отказа за Даниела Бодурова е по-скоро буквата и запетайката в закона.

В самия правилник за отпускане на ортопедични обувки пише буквално следното: „Медицински условия за отпускане: Скъсяване на долен крайник с 5 и повече сантиметра. При липса на части, деформации или увреждания на ходилото, затрудняващи придвижването“.

Тези условия (в наредба 7), са налице в протокола на ортопедите, в който е описано състоянието на жената. Пише също така, че тя изпитва болки при придвижване. А за капак пише и какво работи - „отчита измервателни уреди“, тоест работата й е свързана с обикаляне по адреси.

Човекът и неговите страдания обаче явно са второстепенна грижа на „Социални грижи“, първата е буквата в закона.

Тодор Кръшков

Р.s. Малко преди края на работния ден стана ясно, че Регионалната здравна инспекция, запозната със случая, е накарала Даниела Бодурова отново да подаде документи за ортопедични обувки, с новия си протокол от лекарска комисия от ортопеди, от тази година (На снимките по-долу. Старият е в Социални грижи). В него констатациите са същите, но са оформени според изискванията на службата. От РЗИ смятат, че не трябва да има проблем жената да получи обувките си.   

Петя Ангелова от Социални грижи
Протоколът на ортопедите

Контрарешението на ТЕЛК

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ле
    лекар пенсионер
    0 0
    13:00, 17 апр 2021
    а знаете ли колко пациенти се оперираха с ортопедични диагнози и продължават да вземат винетки и парична помощ защото никой не проверява и не се интересува а хората си поставиха стави и вървят добре без имат оплаквания но не се оперират в хасково а в други градове но никой не го интересува
  • 2
    Ма
    мария тодева
    0 0
    13:02, 17 апр 2021
    верно е и аз познавам много такива но това не се проверява
Последни новини