От х:

Днес в x:

Общината и ВиК плащат солидарно по 230 бона за спорния водопровод

Община Хасково подписа днес в съда споразумение с ВиК Хасково за спорния борч от 464 000 лева за първия етап от водопровода от Ябълково към областния град. Всяка от страните ще плати половината от сумата – по около 230 000 лева. Споразумението всъщност е тристранно, защото като страна в спора участва и министерството на регионалното развитие. Дължимата сума е към фирма „Райкомерс“, която е изградила участъка.

Проблемът ескалира в средата на декември миналата година, когато дори се тиражираха версии, че е възможно да бъде спряна водата на областния град в навечерието на коледните и новогодишните празници. Причина за напрежението бе отказът на община Хасково да издаде акт 15 и 16 на третия етап от водопровода, който бе изграден с европейско финансиране. При липсата на тези документи плащането на европейските пари бе под въпрос. Обясненията, дадено тогава от кмета Георги Иванов гласяха, че средствата за първия етап на водопровода са били платени от общината, а от регионалното министерство обещали по-късно да ги възстановят. Това обаче не се случило.

С проговорите тогава от страна на МРРБ бе натоварен зам.-министърът Добромир Симидчиев. Той твърдеше, че при тях липсват документи, които да потвърждават претенциите на общината за тези пари.

Докато страните се караха, надвиснаха две заплахи – над държавата, да изгуби 3 милиона заради неизрядните документи по проекта, и над Хасково – да остане без вода.

„С днешното споразумение ВиК поема задължението да изплати на „Райкомерс“ нашата част – половината от дълга“, коментира шефът на водното дружество Петко Стойчев. По думите му ВиК ще предложи на фирмата изпълнител разсрочено плащане – по около 20 000 лева на месец. „Ако се съгласят, това няма да натовари прекомерно дружеството и можем да се справим и със собствени сили, макар да съм изпратил в МРРБ искането за финансиране“, обясни Стойчев.

Според шефа на ВиК дори от МРРБ да не платят тази сума, това няма да се отрази на финансовото състояние на дружеството, нито пък ще стане причина за поскъпване на водата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини