От х:

Днес в x:

13 °C

Тянкова спря рекета на банките, въвежда безкасово плащане в съда

Миглена Тянкова

Шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова спря цеденето на граждани с банкови такси за обслужване, при плащането на държавните такси за делата подсъдни на ХОС. В края на миналата година тя изпратила искане до Висшия съдебен съвет, за въвеждане на ПОС терминали в съда. Плащането чрез тях не струва и стотинка на хасковлии.

Картовото плащане заработи от тази седмица. ПОС терминалното устройство е инсталирано в банковия офис на „ЦКБ”, който се намира в сградата на Съдебната палата. Гражданите не дължат и стотинка нито за обслужване, нито за паричен превод. Досега се плащаше за всеки такъв поотделно. Засега системата работи само в Окръжния съд, но се очаква да бъде въведена скоро и в Районния. До тогава обаче, желаещите някаква услуга/напр. свидетелство за съдимост/ ще трябва да се бръкнат с няколко лева отгоре за обслужилите ги банки.

„Има известни неудобства, защото на касовия бон няма отразено основанието за плащане и номера на делото“, коментира за Haskovo.net Миглена Тянкова. „Измислихме го като решихме служителят в офиса да издава разписка след всяка транзакция. За разписката, гражданите също не дължат нищо“ допълни председателката. Изборът на банка, с която съдът да работи, бил направен още от предишното ръководство на ХОС/Росен Русев Б.А./ и няма основание тя да бъде сменяна.

Основанието за предприетата мярка е в Законът за ограничаване на плащанията в брой към бюджетните институции. Засега тя няма задължителен характер. ПОС терминали има само в три съдилища в България-окръжните в Хасково, Пловдив и Бургас. Ако пожелаят обаче, гражданите могат да продължат да си плащат на каса.

Haskovo.net попита и как стоят нещата в КАТ Хасково, където доскоро въобще не бе предвиден подобен избор. От пресслужбата на ОД на МВР отговориха, че от края на миналата година, вече и там има ПОС терминал. Заради липсата на подобно устройство, взимането на една шофьорска книжка например излизаше 28 лв вместо държавно регламентираните25 лв, а личните карти в Паспортна служба-21 вместо държавните 18 лв.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини