От х:

Днес в x:

Тянкова спря рекета на банките, въвежда безкасово плащане в съда

Миглена Тянкова

Шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова спря цеденето на граждани с банкови такси за обслужване, при плащането на държавните такси за делата подсъдни на ХОС. В края на миналата година тя изпратила искане до Висшия съдебен съвет, за въвеждане на ПОС терминали в съда. Плащането чрез тях не струва и стотинка на хасковлии.

Картовото плащане заработи от тази седмица. ПОС терминалното устройство е инсталирано в банковия офис на „ЦКБ”, който се намира в сградата на Съдебната палата. Гражданите не дължат и стотинка нито за обслужване, нито за паричен превод. Досега се плащаше за всеки такъв поотделно. Засега системата работи само в Окръжния съд, но се очаква да бъде въведена скоро и в Районния. До тогава обаче, желаещите някаква услуга/напр. свидетелство за съдимост/ ще трябва да се бръкнат с няколко лева отгоре за обслужилите ги банки.

„Има известни неудобства, защото на касовия бон няма отразено основанието за плащане и номера на делото“, коментира за Haskovo.net Миглена Тянкова. „Измислихме го като решихме служителят в офиса да издава разписка след всяка транзакция. За разписката, гражданите също не дължат нищо“ допълни председателката. Изборът на банка, с която съдът да работи, бил направен още от предишното ръководство на ХОС/Росен Русев Б.А./ и няма основание тя да бъде сменяна.

Основанието за предприетата мярка е в Законът за ограничаване на плащанията в брой към бюджетните институции. Засега тя няма задължителен характер. ПОС терминали има само в три съдилища в България-окръжните в Хасково, Пловдив и Бургас. Ако пожелаят обаче, гражданите могат да продължат да си плащат на каса.

Haskovo.net попита и как стоят нещата в КАТ Хасково, където доскоро въобще не бе предвиден подобен избор. От пресслужбата на ОД на МВР отговориха, че от края на миналата година, вече и там има ПОС терминал. Заради липсата на подобно устройство, взимането на една шофьорска книжка например излизаше 28 лв вместо държавно регламентираните25 лв, а личните карти в Паспортна служба-21 вместо държавните 18 лв.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини