От х:

Днес в x:

9 °C

10-класник с медал за усет към доброто вино

Георги Мирчев и неговата учителка по биология Магдалена Чучева. Подготовката по химия била на Дияна Костадинова, а по физика-на Румяна Маринова

Десетокласникът в ГПЧЕ „Асен Златаров“-Хасково, Георги Мирчев получи медал за второ място на национално състезание по ключови компетентности, провело се в Пазарджик в края на миналата година. Едва сега станаха ясни призьорите. За разлика от обичайните полета в които се изявява Езиковата, този път успехът идва в природните науки-Биология, Химия и Физика. Постижението е още по ценно, защото гимназията няма обособени профили по тази науки.

С още 5-ма ученици от различни училища в страната, Георги решавал тежък теоретичен тест и още по-тежки практически задачи. Изпитанието било да се оцени дали дали от даден гроздов сок, ще стане хубаво вино. Като човек от винарски край, Георги веднага преценил кои са подходящите сортове за качествен еликсир и подложил сока на редица тестове, а резултатите-на изчисления. Накрая, след здраво главоблъскане, младежът и колегите му заключили - от тоя сок не става вино. Дори и лошо. Просто сокът имал мижавите 14 % захарност. А всеки винар в хасковско би обяснил дори и в просъница, че шарата трябва да бъде поне 24-26 захарни градуса, за да стане виното качествено. Минимумът пък бил 18 %.

Георги Мирчев не се интересува от вино, и на родителите не им било интересно. Момчето не изхожда от личен опит, а просто има разностранни интереси. Той е един от 8-те възпитаници на местната Езикова, които вчера минаха интервю с професори от английски и американски университети. При успех, децата могат да получат 1 или 2-годишна пълна стипендия за следване.

В Езиковата ценят успеха на момчето си, защото е едно от само двете деца от хасковско които представяха областта в националното състезание по ключови компетентности. Рангът му е доста по висок от този на олимпиада, защото олимпиадите са по учебен материал, а ключовите компетентности-не.

Регламентът включвал няколко кръга, като до финалния етап се допускали само 60-те най-добри деца в съответните науки. Те се разделяли в 10 отбора от по 6 души, 3 момчета и 3 момичета. Освен че не се познават, децата са и на различни възрасти/ 7 до 12 клас/. Оценя се и работата в екип на състезателите, понеже резултатът винаги е колективен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини