От х:

Днес в x:

Не повече от 2 питиета, иначе - мазнини около сърцето, черния дроб и бъбреците

При  хората, които консумират големи количества алкохол, има риск да се натрупа мастна тъкан около сърцето, което води до сърдечна недостатъчност и други проблеми с този жизненоважен орган, сочи американско проучване, цитирано от ЮПИ.

Изследователите от Медицинския факултет на университета "Уейк Форест" в Уинстън-Сейлъм, щата Северна Каролина, свързват също така употребата на значителни количества спиртни напитки и с излишните мастни натрупвания около черния дроб и бъбреците. Това е предпоставка за заболявания и на тези органи.

"Натрупването на мазнини в тези области, особено в сърдечната, се свързва с по-висок риск от заболявания като сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, както и коронарна болест на сърцето - основният убиец на възрастните хора в САЩ", казва д-р Ричард Казибуе, водещ автор на проучването. 

Според него алкохолът влияе на начина, по който човешкото тяло обработва мазнините. "Знаем, че може да влияе на метаболизма. Да въздейства на нивата на хормоните в организма", казва специалистът.

Около сърцето се натрупват мазнини, но ако човек спре да пие, ще изчезнат ли? Казибуе казва, че около черния дроб може и да намалеят, ако се преустанови употребата на спиртни напитки, но не е ясно дали същото важи и за мазнините около сърцето.

За научните цели Ричард Казибуе и колегите му събират данни за повече от 6700 души, участвали в мултиетническото изследване за атеросклероза - проучване на сърдечните заболявания.

Доброволците се определят като хора, които никога не консумират алкохол; бивши пиячи; такива, които употребяват много малко (под едно алкохолно питие дневно); пиещи умерено (една до две напитки дневно); потребители на големи количества алкохол  (повече от две питиета дневно) или прекаляващи със спиртни напитки (пет или повече за ден).

На участниците е направена и компютърна томография, за да могат изследователите да видят натрупването на мазнини около органите.

Екипът от учени установява, че при любителите на повече алкохолни напитки и при тези, които прекаляват с тях, се наблюдават значителни натрупвания на мазнини около сърцето в сравнение с участниците, които никога не са пили. Те също така имат мастни депа около черния дроб и бъбреците.

Според доктор Ричард Казибуе най-малки натрупвания на мазнини са наблюдавани при доброволците, които пият много малко и умерено. 

Най-високите нива на мазнини са отчетени при тези, които предпочитат бира или ликьор, в сравнение с потребителите на вино. Полезните съединения, открити във виното, наречени полифеноли, могат да обяснят тази констатация, смятат изследователите.

Други характеристики - диета и физически упражнения, също могат да обяснят добрите показатели при потребителите на вино. 

Според препоръките на експертите по хранене в САЩ мъжете не трябва да консумират повече от две алкохолни напитки на ден, а жените - не повече от една.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини