От х:

Днес в x:

Стягат резерватите в Хасковско и Кърджалийско с европари

Петте резервата на територията на областите Хасково и Кърджали ще бъдат прочистени от вредните насекоми и обследвани от екоинспектори в рамките на проекта на РИОСВ за опазване на биоразнообразието и устойчивото развитие в уникалните обекти. Само един от резерватите е на територията на Хасковски регион - „Борака“. Той се намира край минерлбанското село Сърница. Останалите четири резервата - „Вълчи дол“, “Женда“, "Боровец“ и „Чамлъка“, са на територията на Кърджали. Резерватите са с обща граница от 25 км. С най-голяма площ сред тях е „Вълчи дол“, той е и с най-строг режим. Красотата на флората и фауната му може да се види от посетителите само по петте изградени туристически пътеки и задължително с придружител от еоинспекцията, уточни ръководителят на проекта, който е по ОП „Околна среда“ на ЕС, Любомир Дайновски. Директорът на  „Превантивни дейности“ в РИОСВ уточни, че проекта, по който вече се работи, е първия спечелен от местната инспекция. Финансирането на дейностите по разработка е за близо 380 000 лв, от които 320 са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите - съфинансиране от републиканския бюджет.

Някои от уникалните растителни видове в резерватите

Най-голямата част от сумата ще бъде „погълната“ от изготвянето на плановете за управление на резерватите, подчерта Дайновски. С част от парите ще бъде укрепен  12-километровия горски  път към резервата“ Вълчи дол“. Там ще бъде издигната и наблюдателна кула от която еколози, доброволци и ловджии от крумовградските ловни дружинки ще следят за пожари. "Вълчи дол" е най-големият резерват на територията на двете области и там има запазени около 600 вида висши растения. Сред най-любопитните и красиви са естествените общества на люляка, божурите и триделния явор. Източните Родопи са и единственото място в България, където може да се види Балканският ендемит /биологичeн вид, разпространението на който се ограничава върху определен район / Родопския силивряк.

Родопски силивряк

Средства ще бъдат заделени и за прочистване на горите от опасната за боровите насаждения гъсеница Процесионка. През времето на действието на проекта, който е разписан за 32 месеца, ще бъдат положени усилия и за възстановяването на местообитанията на черения бор в резерватите „Женда”, „Борака”, „Боровец” и „Чамлъка”. Растенията са изключително ценни, защото са от семенен произход и боровите гори са на повече от 100 години, обясни координаторът на проекта Владимир Трифонов. Той разясни, че едно от мероприятията, набелязани за възстановяването на древните растения, е премахването на конкурентни дървесни видове. Екологът даде пример с резервата край с. Сърница, където черните борове буквално били „задушени“ от обрасли ги дъбове.

Белоглав лешояд

Пари ще има и за подпомагането на лешоядите в резерват „Вълчи дол”. Това е единственото място в България, където могат да се видят на куп ценните видове Белоглав, Египетски и Черен лешояд. Площадката за подхранването им край с. Поточница ще бъде оградена с мрежа, за да не влизат на тази територия хищни животни. Освен това, край всички резервати, с пари по проекта, ще бъдат поставении информационни табели.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини