От х:

Днес в x:

21 °C

Българи играха хоро в ледени води заради болно дете

Великолепната седморка изигра първото в историята на Харманли мъжко хоро в реката

Истински Българи рискуваха здравето си на Богоявление за да изкарат йордановският кръст от ледените води на река Харманлийска, и спечелят полагаемата се премия за болно дете и жена от Харманли. Десетилетия наред, йордановският кръст бе ваден от специалните амфибии на едно малцинство. После сумата отиваше за празничен мохабет в Махалата. Тази година обаче седмина юнаци се сговорили да не става така.

Облечени в народни носии, Николай Николов, Иван Динков, Иван Дулев, Димитър Павлов, Генчо Милков, Мирослав Крумов и Иво Иванов нагазиха във водата, развели българския трибагреник. Седморката изигра първото в историята на харманлийският Йордановден, мъжко хоро в реката. Досега това бе запазена марка на Калофер.

В пронизващият студ /водата бе не повече от 4-5˚ С/ хорото продължи четвърт час, до хвърлянето на йордановския кръст. Заелите вече позиция в реката момци скочиха незабавно към него. Конкуренция им правеше единствено 71 годишният Бай Продан Проданов. Куражлията дори се съблече гол и се гмурна с главата напред. Все пак младостта победи, момците успяха да го изпреварят. Най-бърз бе Иво Иванов - хаджия, кръстен във водите на свещената река Йордан, там където Йоан Кръстител е кръстил самият Исус Христос. Облечен в яркочервеното, като за хаджия, елече Иво целуна кръста и веднага обяви, че дарява премията си за тежко болно момиченце. После призова всеки да даде каквото може за истински нуждаещите се техни съграждани. Нещо като харманлийската Коледа.

Че има Българи в Харманли си пролича в следващите минути. С всичките си налични джобни, към благотворителната каса се запътиха десетки. За първите 5 минути, своя дан оставиха Живко Димитров, Пламен Делчев, Минка Стоянова, Владимир Миланов, Даниела Бадалова, Ганьо Станев, Стоянка Димова, Димитър Делчев, Красимир Бадалов, Бат Наско Бизнеса. После потокът секна за да се даде път на най-важните дарители. От своите лакомства и играчки, временно се отказаха 3-годишният Петър Красимиров, 5-годишната Михаела и 7-годишната и приятелка Даниела, както и 8-годишния Стефан Николов от Хасково. Примерът им даде нов импулс на благотворителността. Два часа след събитието, бяха събрани не по-малко от 600 лв, а акцията продължава.

Инициатори на идеята за мъжкото хоро и неговата благотворителна кауза били пожарникаря Иван Дулев и неговия шеф, началникът на харманлийската пожарна Тодор Крайчев. Първите им съратници бяха момчетата от офиса на ESCOM Харманли- Ники Николов и Иван Динков. Накрая ограничили броя на мераклиите за хорото до 7 души, за да не става прекалено голяма навалица в реката. Организацията бе помислила за всичко-от сборна квартира, до екип по възстановяване. Негово лице бе чаровната 24-годишна Илияна която подкрепяше с домашно мерло, снажните левенти от хорото.

Г.Христов

Стотици ги аплодираха заради куража
Хвърлянето на кръста
Хаджията Иво Иванов с наградата си
И пак хоро за успеха
Иво призова за милост и състрадателност
Думите му бяха чути, парите заваляха
С харманлийско мерло за възстановяване
Илияна/най-вляво/ отговаряше за възстановяването
Бай Продан единствено конкурираше левентите в носии
Кметът Михаил Лисков връчва наградата на Иво
Благотворителна каса в действие

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини