От х:

Днес в x:

Григор се пречупи на финала, загуба от Мъри с 0:2 в Бризбейн

Григор Димитров показа голямо израстване в играта си, но така и не може да победи най-добрите

Хасковския талант Григор Димитров бе на крачка от сензационна първа титла за България в професионалния мъжки тенис, но за жалост не издържа най-важния си тест-финала. За титлата в Бризбейн /Австралия/ Григор отстъпи с 0:2 сета на №3 в света Анди Мъри, като най-разочароващото при загубата е, че всъщност хасковлията държеше мача в ръцете си. Прехваленият „шотландски” боец не надскочи статута си на връщач и за целия мач се отличи само с няколко добри ретура, но за жалост в ключови моменти. Българинът пък точно тогава грешеше на поразия.

Мачът за титлата в Бризбейн започна все едно че наистина играеха Федерер и Мъри/ хасковлията е смятан за новия Федерер/. Подобно на швейцарската легенда и Бейби Федерер разпиляваше Мъри и му поведе с 3:0 гейма. След още няколко минути нашият сервираше за първия сет при 5:3. Точно тогава се схвана. Няколко ретура на Мъри пък влязоха добре в корта и...пробивът бе върнат на финалната права. Григор имаше сетбол при 6:5 и подаване на противника си, но пак се схвана. Не само че Мъри си взе гейма, ами в последвалия тайбрек не даде дори точка на българина -7:0 и 6:7 за шотландеца в първия сет.

През втората част двамата се захапаха здраво и се бореха за всяка точка. Гриша правеше уинъри, скотиша връщаше всичко, което може, като същевременно подобри и серсиса си. Олимпийският шампион от Лондон и носител на Голям Шлем от Ню Йорк обаче по никакъв начин не изпъкваше на фона на играта на хасковлията и му отстъпваше в редица компоненти. Анди Мъри отново бе на прага на загубата след като загуби сервиса си в прословутия 7-ми гейм и хасковлията дръпна с 4:3. Тогава се видя, че момчето ни има да яде още много хляб, за да стане победител. Григор пропусна шансовете си и до края на сета не взе нов гейм-4:6. Със загубата на втория сет, загуби и мача с 0:2 сета.

През тази седмица Григор Димитров изигра най-добрия тенис в своята кариера. Той извоюва престижни победи над Милош Раонич, Юрген Мeлцер и особено Маркос Бахдатис, като записа и първият в историята на България финал на АТП-турнир. Със спечелените 150 точки, Григор ще се изкачи до 41-во място в световната ранглиста/също рекорд за България/, а с получения чек за 41 500 долара, ако се вярва на специализирането тенис сайтове, ще прескочи границата от 1 млн. долара спечелени от наградни фондове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини