От х:

Днес в x:

Рак на белите дробове покоси екскметa на Меричлери

Ваня Славова бе от другата страна на барикадата, при протестите на съгражданите и срещу близката кариера

Тежко заболяване от рак на белите дробове отнесе в гроба бившата кметица на гр. Меричлери, Димитровград Ваня Славова. Заболяването се е развивало с години, но през последната е станало необратимо. Жената се лекувала в различни болници, включително и в родната Стара Загора, но несполучливо, споделиха нейни съграждани. По думите на наследникa й на поста и настоящ кмет Ангел Колев, въпреки че не е била избрана за нов мандат на местните избори през 2011-та, Ваня останала в Меричлери. Двамата често се посещавали, като добри приятели.

Ваня Славова бе в центъра на грандиозен скандал, който избухна през 2010-та година по повод дейността на близката варовикова кариера на Каолин. Тогава много меричлерци възроптаха, че кариерата трови въздуха им и причинява редица проблеми, един от който бе драматично завишеното съдържание на отровния арсен в питейната вода. При норма от 10 микрограма на литър, стойностите на арсена го превишаваха 3-4 пъти и така било от години. Според протестиращите, това било заради взривовете при изкопните работи на кариерата, които заразявали иначе лековитата минерална вода. От Каолин отрекоха категорично, както и последвалите обвинения, че заради арсенa хората се разболяват от левкемия, а отделяния прах им причинява белодробни заболявания. 

Обвиненията бяха подхранени от няколко случаи на левкемия, включително и на един от активистите на протеста, Танко Русев, който се спомина тази година.

Съболезнования за кончината на Ваня Славова изразиха от общински съвет Димитровград.

R.I.P. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини