От х:

Днес в x:

Жилят ни с нова схема „Каско”

Недобросъвестни застрахователи измислиха нова схема за „жилене“ с „Авто Каско”. Чрез некоректното застраховане се ощетяват клиентите, платили коректно, алармираха от Национална асоциация за защита на застрахованите/НАЗЗ/.

При манипулацията, която се прилага, фирмите плащат едва 70% от обещаната премия, като си спестяват останалите 30% при тотална щета - кражба или тежка катастрофа. Измамната схема става чрез т.нар. надзастраховане.

Като конкретен пример от НАЗЗ описват следния случай: В началото на годината застрахователя сам оценява колата, примерно за 10 000 лв. и взема от клиента 600 лв. премия. При инцидент, вместо да плати пълната щета, фирмата заявява, че оценката на колата е по-ниска. Заради това едностранно решение клиента получава по-малко от уговореното, а компанията възстановява част от премията. Така вместо да получат пълна компенсация от 10 000 лв., гражданите на пример получават 7 000 лв., а компанията им връща 180 лв., вместо останалите 3000 лв. Застрахователите искат от клиентите максимална сума при пълна застраховка, а при инцидент плащат само част от парите, което е в ущърб на гражданите.

"По закон застрахователят дължи обезщетение в размер на действителната стойност на увреденото имущество.“, обяснява нарушенията при прилагането на схемата консултантът към Национална асоциация за защита на застрахованите Явор Якимов. По думите му при прилагането на т.нар. надзастраховане некоректните застрахователни компании на практика не се съобразяват с разпоредбата на Кодекса на застраховането. Според него щом не е уговорено друго, стойността по която се оценява автомобила при сключване на застраховката е равна на действителната стойност на колата.

"Новата"схема, ощетяваща гражданите при сключена застраховка "Каско",може да се каже, че не е най-новото нещо. Компаниите, които прилагат този метод на работа, със сигурност губят клиентите си", коментира юристът от Хасково Красимира Стойчева. Тя е в застрахователния бранш от 8 години и в професионалния си опит е попадала на подобни случаи. „Както в подзастраховането,така и в надзастраховането, клиентът е ощетен”, категорична е още тя.

За да не изпаднат в позицията на потърпевши от застрахователни манипулации, Стойчева съветва хората “да застраховат имуществото си на действителната му стойност, а за действителна такава се смята стойността, срещу която, вместо застрахованото имущество, може да се  купи друго от същото качество“.

Относно надзастраховането при полиците "Каско" обаче юристката-застраховател отбелязва:“Надзастраховането си е регламентирано в Търговския закон,така че засега не може да бъде изрично забранено.”

Именно заради този факт, от НАЗЗ предлагат законова промяна, която да защити гражданите от едностранна смяна на застрахователната сума чрез позоваване на надзастраховането. От Асоциацията съобщават и за заведени дела по казуса. Случаите са от цялата страна, по 12 от тях се очакват и присъди.

М. Манолова

Красимира Стойчева, "ИНТРИГА"ООД
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини