От х:

Днес в x:

Иво Димов: Ако меричлерци имаха акъл, вече щяха да пият чиста вода

Кметът Иво Димов е готов с документи да защити позицията си

Кметът на Димитровград Иво Димов пожела да вземе отношение по дискутирания вчера в Меричлери проблем за липсващото вече 4-та година снабдяване на града с чиста от арсен вода. Според Димов, нещата на срещата между Николай Бареков и жители на Меричлери, са представени манипулативно. Кметът не отрече, че проблемът е сериозен и нерешен вече толкова години, но хвърли отговорността за това върху самите меричлерци. Според него при здрав разум от тяхна страна, градът вече щеше да е водоснабден, и то с чиста вода.

„Опитах се да им обясня това и да им представя най-изгодните възможности, които ще доведат до решаване на проблема. И знаете ли какво? Никой не дойде на срещата с мен“, възмутен бе кметът. Това станало малко преди визитата на новия политик Бареков, на която меричлерци, начело с кмета Ангел Колев заявиха в прав текст, че общината не иска да построи по-евтината пречиствателна станция, за сметка на строежа на по-скъпия водопровод, за който пък няма достатъчно пари.

„Станцията не е по-евтина. Дойде една варненска фирма, която обяви, че станцията ще струва 500 хиляди лева, вместо милионите за водопровод. Виках учени от БАН, които изчислиха, че всъщност строежът и ще глътне милион и половина. Нещо повече, годишната поддръжка на съоръжението ще струва 163 хиляди лева - консумативи, енергия и др. Следва друг проблем - къде ще слагаме пречистения арсен? Трябва да го транспортираме до специализирано сметище в Северна България, а това струва пари. Водата от кладенците е топла до 32°, което позволява развиването на болестотворни микроорганизми. Трябват машини за охлаждане - струва пари. Разходите трябва да се разхвърлят върху всички абонати в общината, което ще доведе до поскъпването на водата с до 30 стотинки на кубик“, завърши анализа си Димов. Всичко това бил готов да го обясни подробно, но нямало кой да го чуе.

По главния въпрос за липсващият водопровод, кметът бе категоричен, че ако не бе проектното изследване за оказалата се вече скъпа и нерентабилна станция, той щял да бъде вече построен.

Но нали за завършването му няма пари?

„Досега щях да съм намерил“, категоричен бе Димов. Според него цифрата от близо 3 млн. лева за завършването на втория етап е била надута от проекта на предишния кмет Стефан Димитров. Там бил заложен водопровод с дебит 70 литра/секунда. А дори всички чешми в Меричлери едновременно да текат, необходимия дебит е 12 л/сек. По изчисленията на Димов, необходими са още само 700 хил. лв. към наличните вече 1.4 млн и вторият етап на водопровода от Черноконево до Меричлери щял да е готов.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини