От х:

Днес в x:

Нов вариант за сливане на хасковските детски градини

Детската градина по изкуствата остава встрани от сливанията

Предстоящото сливане на детските градини в Хасково ще стане по нова схема, стана ясно от приложение към докладната на кмета Иванов, с която се предлага мярката. Обосновката за структурната реформа е, че по-големите забавачки ще генерират повече финансова стабилност, докато сега малочислените градини имат проблеми с делегираните бюджети. Преди седмица обаче сливането трябваше да стане по нов вариант. Така например детска градина №2 трябваше да се слее с детската градина по изкуствата. Сега обаче градината по изкуствата е изцяло изкарана от списъка и вероятно ще се запази самостоятелна, въпреки че е една от малобройните в града. 2-ра градина пък ще се слее с 3-та, до училище „Васил Левски“. От имената „Зорница“ и „Незабравка“ пък се появява „Веселушко“, в който между другото ще има и ясленска група, а заведението от ЦДГ ще се преобразува в ОДЗ.

Новооткритата „Ежко Бежко“ до бившата автошкола ще се обедини с ОДЗ 16 "Славейче", на „Липа“ и ще стане „Многознайковци“. ОДЗ №5 „Пинокио“ в кв. Хисаря се слива с ЦДГ 1 „Ян Бибиян“ над пожарната и става ОДЗ „Шарено Петле“. ЦДГ-та 9 и 10 от централната част на града, стават ОДЗ „Палечко“ след като се разкрива и яслена група. ОДЗ „Иглика“ в „Каменни“ се слива с бившата оздравителна градина, а сега ОДЗ 7 “Здравец“ и става ОДЗ „Иглика“. Запазването на старото име бе обяснено с това, че „Иглика“ е кандидатствала по европроекти, където е регистрирана именно с това име. Съседните ОДЗ 19 в кв. „Възраждане“ и ОДЗ 11 в „Република“ формират ОДЗ „Елхица“ по името на последната забавачка, която се оказа че също изпълнява проект.

От сливанията отпадат ОДЗ 22 в Македонската Махала, ОДЗ 15 в Орфей, ОДЗ 18, под Руската гимназия и ОДЗ 20, зад ОУ“ Иван Рилски“, както и вече споменатата ЦДГ по изкуствата. Тринадесетте детски градини в селата се превръщат в мегазабавачка с 388 деца. Адресът на управление на новата структура е площад „Общински“ №1.

Сливането е чисто административно, децата ще посещават същите градини, както и сега, обясняват от община Хасково.

След отлагането на днешната сесия, сливането ще се разглежда на следващо заседание на местния парламент, за което няма насрочена дата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини