От х:

Днес в x:

От Меричлери Бареков даде Прокопиев на прокурор, продължава с Хасково

Бареков се зарече, че ще търси възмездие за меричлери

Иво Прокопиев е даден на прокурор заради кариерата на Каолин край Меричлери и отравянето на водата на малкото градче в община Димитровград. Сигналът е подаден от лидера на „България без цензура“ Николай Бареков. Това обяви той от Меричлери, където дойде, за да се срещне с местните жители.

Бареков обяви, че подал лично три сигнала до прокуратурата - срещу Бойко Борисов и Цветелина Бориславова, по които вече се работело, и срещу Прокопиев, който между другото продал чрез офшорки Каолин и вече избягал от страната.

Според Бареков обаче именно Прокопиев и неговата кариера край Меричлери са отговорни за замърсената с арсен вода и продължаващото 4 години тровене на хората там. Заради това тук продължават да умират хора от ракови заболявания, обяви бившия генерален директор на ТВ 7, визирайки паниката в Меричлери през 2011-та година, когато в градчето скоропостижно починаха трима души от левкемия.

Меричлерци наистина са полудели от безводие. От 2009-та градчето се снабдява с водоноски, но бабите продължават да си пият отровната вода, защото, особено през зимата, не могат да мъкнат туби от водоноските в центъра. Жителите обаче повече са настръхнали срещу корпоративните интереси, заради които вече 4-та година градчето е без питейна вода. За което обвиняват кмета на Димитровград Иво Димов и фирмата изпълнител на поръчката.
„Обещаха ни водопровод, парите свършиха. Искахме по-евтината пречиствателна станция, но заради тлъстата обществена поръчка на водопровода, от община Димитровград ни отрязаха“, заяви кметът на Меричлери Ангел Колев.
Поръчката за нов водопровод е спечелена от кума на Цветан Цветанов - местния бизнесмен Тодор Бояджиев. Неговата Ти Ви Би ще усвоява 2.8 млн. лева за изграждането на 18 км. трасе от Димитровград до Меричлери, по което да се доставя чиста вода.

Парите са отпуснати от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС на два транша. В проекта обаче изненадващо бе вкаран и втори воден кръг, включващ димитровградските квартали Черноконево и Марийно. Трябвало да се обезпечи водоподаването им в случай на авария на основния водопровод. За тръбите на тези квартали отишли 1.406 млн лева. Другите 1.448 млн лева не стигат за водопровод от Черноконево до Меричлери. Изчислено било, че са нужни 3 млн. В очакване на парите, работата е спряна. Така градът, заради който държавата отпусна милиони за чиста вода, стои без вода, но пък такава имат в Черноконево и Марийно, където няма арсен.

Като научил за проблема, кметът на Меричлери Ангел Колев предложил алтернативно решение - пречиствателна станция. Старозагорска фирма предложила оферта от 600 хиляди лева за изграждането й. От община Димитровград отказват. Водят чак учени от БАН, които убеждават меричлерци, че в пречистената вода ще се развиват отровни микроорганизми, че пречистеният арсен няма къде да се съхранява.

„В България няма къде да се съхранява и отработено ядрено гориво, но имаме АЕЦ, нали“, възмутени са меричлерци. Накрая дошъл решаващият аргумент - месечните консумативи за станцията ще струват 100 хил. лв, което я превръща в нерентабилна. Станцията отпада, а милионите на държавата могат да бъдат усвоени, защото са отпуснати изрично за водопровод.

След като започна от Меричлери, утре ТВ водещият ще пристигне в Хасково, за да се включи в протеста на майките срещу високите такси за детските градини. Началото на протестта е в 8.30 часа пред общината, половин час преди началото на сесията на местния общински съвет, която трябва да гласува предложението на кмета за поскъпването на детските градини. 

Г.Христов

Хората бяха побеснели от продължаващото 4 години безводие

Кметът Ангел Колев /вляво/ бе разочарован заради отказа от пречиствателна станция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини