От х:

Днес в x:

Женевското езеро заплашва живота на милиони с мощно цунами

Бреговете на Женевското езеро, които са прочути със своята красота, не са най-безопасното място за живот. Хората, които живеят по тези места, са застрашени от разрушително цунами, пише в. "Дейли телеграф", като се позовава на данни, получени от учени на Женевския университет. Става дума за не по-малко от 1 милион души, включително 200 000 жители на втория по големина град в Швейцария - Женева, който заради разположението си е застрашен от вълни цунами.Швейцария няма излаз на море, но на територията на страната има много езера и затова тя не е защитена срещу цунами.За това свидетелства катастрофално цунами, опустошило брега на Женевското езеро през 563 година, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.
Вълните цунами, свързвани често със силни земетресения, са особено опасни на морските брегове, какъвто бе случаят в Индонезия през 2004 г. и в Япония през 2011 г.
Учени от Женевския университет обаче установиха, че райони, обградени отвсякъде със суша, не са защитени срещу опустошителни вълни цунами, макар на територията им да няма риск от силен трус. През 563 г. огромна вълна цунами е връхлетяла брега на Женевското езеро.Два разказа на историци описват убийственото цунами, предизвикано от свлачища в планинския район Вале, на повече от 70 км от Женева. Свличанията станали там, където р. Рона се влива в Женевското езеро. Вълната цунами предизвикала наводнения на брега, отнесла селища, добитък и хора, разрушила мост в Женева и заляла града.Екип от Женевския университет под ръководството на Катрина Кремер е извършил изследване в дълбините на езерото. Сондажни работи са показали, че на дъното му има големи седименти, които са се натрупали отведнъж. Те са дълги над 10 км, широки 5 км и дебели 5 метра, а обемът им е 250 милиона куб. м, каквато е водоизместимостта на около 100 000 олимпийски басейна.Отлаганията са по-дебели в югозападната част, а това показва, че са започнали там, където Рона се влива в езерото. Учените изследвали и биологични проби, които потвърждават, че отлаганията са станали между 381 г. и 612 г.Точната последователност на събитията, които свързват свлачищата с вълната цунами, остава неизвестна.Компютърни симулации показаха, че след подобно свличане на терена 13-метрова вълна ще залее Лозана след 15 минути, а 8-метрова вълна - Женева след 70 минути.Възстановка на Женева в съответствие с данните, които показват как е изглеждал градът през 6 век, разкрива, че 8-метрова вълна вероятно е минала над стените му и е разрушила мост и мелници, както това е описано от историци. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience, пише БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини