От х:

Днес в x:

Експерти: Нито една остъклена тераса няма да бъде узаконена, нито една – съборена

Типичен изглед от Хасково

Нито една остъклена тераса няма да бъде узаконена след като парламентът гласува поредна, втора поред амнистия за незаконните строежи. Това коментираха експерти в бранша. Според тях глобата от 5000 лева, която трябва да бъде платена при старта на процедурата за узаконяване на незаконни строежи, е неадекватно висока за лукса да имаш законно остъклена тераса.

В същото време обаче едва ли строителният контрол ще пристъпи към премахване на преустроените балкони, защото подобна глупост би могла да събори правителството.

Според запознати проблемът би могъл да бъде най-лесно преодолян с промяна в нормативите, като остъкляването на тераса не се води строителство.

Действащият закон за устройство на територията (ЗУТ) е в сила от 2003 година. С приемането му е даден първият срок за узаконяване на незаконни строежи – до края на 2003-а, с издаването на така наречения „акт за търпимост“.

Според арх. Томи Томов, по онова време главен архитект на община Хасково, интересът към „първата амнистия“ е бил умерен. „Подаваните заявления бяха най-много 50 процента повече от нормалното“, казва си той. Но пък няма спомен на колко от тях е било отказано.

Арх. Томов смята, че промяната в закона е абсолютна положителна. „Дори бих удължил срока“, вметва архитектът. Според сегашните промени на узаконяване подлежат строежи, осъществени до 31 март 2001 година, които нямат необходимите строителни книжа, но отговарят на изискванията. Новият срок за подаване на заявления е една година след влизане на промените в ЗУТ в сила.

„Ако имаш един собствен парцел и си построил някаква сграда в него, която макар без строителни книжа отговаря на стандартите, защо трябва да се разрушава? По-добре да се плати в троен, дори петорен размер, но постройката да си остане и да се узакони“, мотивира се архитектът.

Според юристите обаче удължаването на краен срок в един закон е лоша практика. „Какво се е случило след 2003 година, когато е изтекъл срокът за узаконяване? Съборени ли бяха незаконните постройки? Тази акция започна едва през последните две-три години. Къде е била държавата между 2003-а и 2010-а?“

Заради показните акции на ДНСК обаче сега се очаква сериозен наплив за узаконяване на сгради с нередовни документи. Защото, по думите на един депутат, ако трябва да се бутнат всички незаконни постройки, трябва да се разруши половин България.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини