От х:

Днес в x:

Деца подкупват със закуски агресивни псета в Орфей

Деца си хвърлят купените сутринта закуски на бездомни кучета, които ги следват по петите. Малчуганите се страхуват да не бъдат нападнати от настойчивите до агресивност четириноги и отвличат вниманието им с недоизядените банички.

За абсурдният на пръв поглед проблем сезира читателката ни Мария Караиванова от хасковският квартал Орфей. Младата жена е майка на 2-месечно бебе и на първолак. Именно той и казал за начина по който откупва спокойствието си, докато отива на училище. Според Мария, проблемът с бездомните кучета в Орфей е от поне 10 години, но никой не взима мерки. Към глутниците кучета пък сега се добавили и безстопанствени коне, които на моменти проявявали агресивност.

Това свидетелстват и други орфейци от потърпевши блокове, най-общо казано- от №33 до 40 и между 11 и 15-ти блок . Там обикновено се навърта безстопанствената кавалерия. Понякога конете тръгвали бързо към шумните деца. Дори и да не е преднамерена атака, ако 200-килограмов кон бутне дете, резултатът ще е тежка травма, опасяват се хората. Според Мария пък, конете затварят входовете към блоковете, докато пасат засадените от общината цветни лехи и дръвчета. Животните дори не се впечатляват при опитите да бъдат изгонени с викове.

И още много познати думи- конете влизат в детските площадки, ровят в кофите за смет, оставят изпражнения по тревните площи, кучета пък-по детските площадки. Проблеми, които нееднократно са попадали във фокуса на медиите, но резултат няма.

„Трябва да се направи нещо, защото хората си имат нерви и им се изчерпва търпението. Защо трябва някой кон да пребие дете, за да се реши проблема. На колите на общината (лади ниви) пише „Обществен ред....“, какъв ред съблюдават не ми е ясно. Могат да глобяват хората, че си правят зимнина пред блока и не пречат на никой, а не глобяват собствениците на конете дето са реално опасни“ пише афектираната Мария.

Макар да разполагаме с много фотоси илюстриращи проблема, публикуваме снимката на Мария, защото показва новото явление- съвместните глутници на бездомни кучета и коне, в пълно мирно съвместно съществуване. Съжителството им с орфейци обаче нито е мирно, нито е доброволно.

Решението или по-скоро липсата на такова, е известно от предишните ни разследвания на проблема. Общинските служби не могат да „арестуват“ конете, защото няма къде да ги държат. Отделно, изхранването им става за сметка на общината, тоест нас. Собствениците им са неизвестни и не могат да бъдат глобени. Ако са известни-нямат имущество, което да бъде отнето. Що се отнася до кучетата-Хасково няма приют за тях, нито явно има пари да се последва примерът на община Димитровград, която плати за кастриране и обезпаразитяване на бездомните псета. Не могат да бъдат избити, заради куп правозащитни организации, които си вадят хляба да пазят животните от хората. Нещо повече, в закона за ветеринарно медицинската дейност има цял раздел „Защита и хуманно отношение към животните“, който дава името на цял отдел в бившето ДВСК, а сега Агенция по безопасност към храните.

Мъртва точка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини