От х:

Днес в x:

Държава и община гуша за гуша за апетитен имот в центъра

Това е имотът, за който се съдят държава и община

Държавата и общината отново се хванаха гуша за гуша, този път за апетитен имот в идеалния център на града. Ябълката на раздора е сградата на ъгъла на улиците „Русе“ и „Преслав“. Сградата е на два етажа и таван. Оценката й е 220 000 лв.

Съсобственици на имота държавата в лицето на министерството на регионалното развитие с 5/12 идеални части и община Хасково – 7/12 идеални части.

Общината иска от съда да раздели имота на две части и да предостави собствеността им на всяка от страните според дела й. Държавата обаче иска той да бъде продаден на публична продан и всеки да получи дела си в брой.

Казусът влиза в районния съд в Хасково. Магистратите назначават вещо лице, което да се произнесе дали имотът може да бъде реално разделен. Според експерта в този си вид той е неделяем. Преценката на специалиста е, че технически това е възможно, но за целта са необходими големи преустройства.

Районните съдии постановяват, че имотът следва да бъде изнесен на публична продан. Разглеждането на този казус в съда струва на общината 5133.33 лева, а на държавата - 3666.67 лева. Това са държавните такси.

Общината обаче обжалва пред окръжния съд решението на районните магистрати. Според адвоката Иван Иванов необходимите преустройства за обособяване на два отделни имота не са толкова значителни. Той поиска днес от съда да приложи „разширително“ закона и да постанови реалното му разделяне, като всяка от страните получи своя дял от него.

Юрист на областната администрация, който представляваше МРРБ, пледира да се остави в сила решението на районния съд.

Окръжните съдии ще се произнесат в едномесечен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини