От х:

Днес в x:

Световноизвестен график показа творбите си за първи път в Хасково

Световноизвестният график Ян Калаб изложи за първи път в кариерата си свои творби на музикален форум. Част от произведенията му бяха показани снощи в градската художествена галерия, в рамките на „Хасково джаз“.

В областния град пристигна 1/3-та от всички графики на чешкият художник от изложбата му „Сполучливият избор“, която преди това е била подредена в Чешкия център в София.

Картините трябвало да заминат още преди месец за Австрия, но организаторът на джаздните в Хасково Димитър Русев -Мутата, изпратил презентация на форума до чешкия график, с молба да остави някои от по-малките си платна като съпътстваща проява на джазфорума. Впечатлен от вниманието, Калаб признал, че за първи път ще участва с картините си на музикален фест и се съгласил да покаже нещата си в Хасково. Това разказа при откриването на изложбата Мутата.

За избора си да се спре именно на Ян Калаб като художник, джазменът обясни, че според него картините на чеха са в синхрон с настроението и идеите на джазфеста.

След като гостите на галерията разгледаха творенията на Ян Калаб, се изкефиха на макс и на музиката на Акустично джаз трио от Димитровград с вокал Мария Арнаудова. Те свириха в градината на художествената галерия и представиха едни от най-популярните джазпиеси. За втора поредна вечер музикантите Ева и Борко Тъканови се включиха импровизирано в джазовото шоу. След последния акорд публиката беше дотолкова екзалтирана, че аплодира на крака изпълнителите.

М. Манолова

джаз може и по светло, ако е под асмата...
Дамите заедно в джаза

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини