От х:

Днес в x:

Слушането на джаз музика намаля нивата на стрес

Джазът е част от творческата сфера от 19-ти век, произтичащ от времето, когато афро-американските роби на юг са свирили блус музика, за да си осигурят някакво емоционално облекчение. Тъй като джазът започва да става популярен в началото на 1900 г., той бързо става известен като перфектната комбинация от блус, рагтайм и маршируваща музика. Но едва когато науката започна да изследва джаза, осъзнахме колко голяма сила има той.


В научните изследвания джаз музиката се свързва с намаляване на нивата на стрес и тревожност чрез задействане на алфа мозъчни вълни, което облекчава нервността и насърчава спокойствието на ума. Слушането на джаз музика може да помогне на хората да се отпуснат и да си починат, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от тревожност или свързани със стреса разстройства. Проучване, проведено от Университета на Невада, Рино, установява, че музиката може да има дълбок ефект както върху емоциите, така и върху тялото и че по-бързата музика може да накара човек да бъде по-бдителен и да се концентрира по-добре. Джаз музиката може да бъде чудесно средство за облекчаване на стреса, тъй като може да помогне на хората да се отпуснат и да намали сърдечната честота, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от хипертония или други сърдечно-съдови заболявания.

 

Слушането на джаз музика може да подобри паметта, настроението и вербалните способности според проучване, проведено от университета „Джон Хопкинс“. Джаз музиката може да помогне на хората да се концентрират, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от нарушения на вниманието или други когнитивни увреждания. Джаз музиката може също така да повиши креативността чрез намаляване на нивата на стрес и увеличаване на езиковите модели, което позволява на мозъка да използва пълния си потенциал. Джаз музиката може да помогне на хората да мислят извън кутията и да измислят нови и новаторски идеи, което може да бъде особено полезно за тези, които работят в творчески сфери.


Джаз музиката е свързана с положителни ползи за здравето като понижаване на кръвното налягане и подпомагане при състояния на хронична болка. Слушането на джаз музика може да помогне на хората да се отпуснат и да намалят пулса си, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от хипертония или други сърдечно-съдови заболявания. Проучване, проведено от Университета на Невада, Рино, установява, че индиански, келтски, индийски струнни инструменти, барабани и флейти са много ефективни за отпускане на ума, дори когато се свири умерено силно.


Слушането на джаз музика е фантастична форма на музикална терапия, която се грижи за паметта, тъй като може да подобри припомнянето, настроението, яснотата на ума и езиковите умения. Джаз музиката може да помогне на хората с деменция или други нарушения, свързани с паметта, да запомнят важни събития и информация, което може да подобри качеството им на живот.


Източници:

https://lincolnjazzcafe.co.uk/2023/10/10/jazz-and-its-importance-in-human-lives-the-healing-power-of-music/#:~:text=Jazz%20music%20has%20been%20linked,anxiety%20or%20stress%2Drelated%20disorde

 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини