От х:

Днес в x:

Етносите спират порасналите си девойчета от училище

Докато са малки, децата са по-редовни на училище. После ги спират

Социални и религиозни причини спират част от децата в хасковско от училище, става ясно от анализа на Просветата за отпадналите от образованието в областта. В края на миналата седмица министерството публикува справка, според която 4578 деца в страната трайно са загубени за училище. За хасковско те са едва 168, което е значително по-малко от предходни години.

По традиция, хасковлийчетата се отказват от училище по социални причини или иначе казано-липса на пари. Тук не става въпрос само за недоимък при закупуване на все по-скъпите учебни пособия. Пътните на децата идват все по-скъпо за някои семейства, въпреки че на пътуващите от други населени места ученици държавата отпуска специализиран превоз. Училищните автобуси обаче не винаги са удобни за част от децата по селата.

Най-куриозната причина обаче е свързана с етноси, различни от българския, от които е главния процент загубени за образованието деца. Порасналите момичета били спирани от посещаване на училище. При някои причините са изцяло религиозни, при други-свързани с традициите на етноса, които допускат ранно задомяване.

Изключително малък е броя на учениците отпаднали поради слаб успех. Почти няма такива които са изключвани/премествани от училищата заради отсъствия. В тази връзка новият закон за училищното образование предвижда намаляне на допустимия праг неизвинени отсъствия. Сега той е 15 на година, ще стане 10. На теория, трябва да следва преместване на детето в друго училище, но на практика, всяко школо ще решава как и с какво да наказва несериозния си ученик.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини