От х:

Днес в x:

Миряни-доброволци сготвиха 13 казана боб за Богородица

казаните с фасул бяха заредени още отзори

„Ухае хубаво. Правим го с мерак и за здраве.“, така нареждаха миряните- доброволци, които се събраха днес в двора на най-голямата църква в Хасково„ Успение Богородично“. Бабите от различни махали и квартали на града са дошли още в ранни зори, за да стъкмят за големия празник утре традиционния боб.

Според обичая на 14-ти август се готви постното ястие, което се освещава и се раздава в навечерието на Голяма Богородица, която християните отбелязват на 15-ти август.

Докато няколко от жените се суетят около клокочещите с фасул 13 казана, други подготвят добавките за чорбата. „Слагат се домати, чушки, лук, магданоз, малко чубричка и разбира се много джоджен“, обяснява баба Стоянка Цветкова. До нея Петра Авджиева, която е най-възрастната готвачка сред всички, разказва, че от как се помни участва в направата на богородичния боб. „ Това е стара традиция. Никой не идва на сила или под строй организирано. Трябва да ти дойде отвътре да участваш в приготвянето на манджата“, казва възрастната жена. Тя обяснява, че богородичното ястие е без мазнина, защото все още вървят строгите двуседмични пости, които свършват с празника -на 15 -ти.

Казаните са заредени с около 50 килограма боб, а за да е по-вкусна гозбата са нарязани около 10 кг.чушки, около 20 кг. домати и 10 кг.лук. Всичко необходимо за приготовлението бабите са осигурили със собствени средства.“ Всичко сме донесли от сърце. Всеки е участвал с каквото може. Това е Богоугодно дело. Така раздаваме един вид за здраве и Божията майка да ни закриля.“, обяснява една от най-чевръстите домакини край казаните Христа Христова.

За да уври хубаво фасулът трябва да е на огъня поне 4-5 часа. След като е готов той ще бъде осветен в късния следобед днес от храмовия свещеник отец Антоний. После ястието ще бъде раздадено на миряните. Някои от тях идват да си вземат за трапезата у дома. Други хапват на място и остават за преспят в двора на църквата за здраве.

В храмовия двор ще пренощуват и 14-те жени, които са готвили. „ И да завали не ние страх. Всяка година нощуваме срещу Голяма Богородица в църквата, която носи нейното име. Поверието е, че ако тази нощ човек се обърне с вяра и благоговение към Божията Майка, ще му се сбъдне молбата, която отправя към нея.“, разказва Христа.

През цялата нощ църквата“ Успение Богородично“ще остане отворена за миряните. Утре сутринта всички, които са постили ще могат да вземат причастие. Празничните служби в 5ч .и в 8ч.ще отслужи отец Антоний.„ Трябва да се помолим на Божията Майка за здраве, за повече сполука за нас-българите, за повече обич и уважение по между ни“ , казва Христа Христова.

Мая Манолова

Дакато една част от жените се суетяха край казаните в двора на църквата, други под навеса приготвяха добавките за чорбата
Баба Христа ще преспи в двора на църквата срещу 15-ти август за здраве
На Успение Богородично миряните вземат причастие след постите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини