От х:

Днес в x:

Дъждът прецака ловците, чевермето – само на плакат

Иво Велков (на преден план) и Данаил Генев от дружинката в Гарваново

Изсипалият се рано тази сутрин проливен дъжд в околностите на Хасково прецака ловците в първия ден на лова и те се оплакваха от малко дивеч и много кал. Оказа се, че особено силно е валяло призори около областния град, където дъждът бил като из ведро, докато в центъра на града пък "едва прокапало".

Ловната дружинка „Кенана” се бе установила в базата си край реката, в близост до Клокотница. Преди година 40-членната организация си изградила цял бивак с фургон и навес. Макар и стар, фургонът бе с алуминиева дограма и достатъчно просторен да събере всички ловци, заедно с отстреляния дивеч. На огъня вреше казан с овче месо, докато най-запалените обикаляха наоколо в търсене на пъдпъдъци и гургулици.

„Идете в Гарваново, там са чорбаджии. Три чевермета въртят”, упътиха ни към възможна атракция кенанските ловци.

Техни колеги от гарвановската дружинка се похвалиха с дузина отстреляни пернати, но чеверме нямаше. „Печем агне, но на порции. Идете в Малък извор, там въртят агне на шиш”, посъветваха ни на свой ред от тамошната дружинка, та се получи нещо като развален телефон.

На стената на една от гарвановските къщи обаче се натъкнахме на голям плакат – двама мъже (според ловците – техни колеги), които въртят агне на шиш. Решихме, че на читателя ву е все тая дали ще види чевермето от плакат или от действителността, понеже и в двата случая ще го гледа само на картинка. По тази причина и не стигнахме до калните баири на Малък извор.

Днес бе първият ден от разрешения отстрел на пъдпъдъци и гургулици. За първа година са в сила и строгите разпоредби, които предвиждат солени глоби при употреба на алкохол по време на лов. От Горското тази сутрин дори тествали с дрегер ловци от Гарвановската дружина, но, по думите им, установили само „умерена употреба”. Кенанската пък се отървала от катаджийските номера, вероятно поради отдалечеността и трудния достъп до бивака им. Но самите те пък бяха категорични, че не близват, преди да окачат пушките и да обявят лова за свършил. Тогава се сяда на дългата ловджийска маса, а дрегерът вече няма никаква работа там.

Тодор Кръшков

Казанът с овцата в бивака на кенанската дружинка

След дълго обикаляне по калните баири екипът на Haskovo.net все пак успя да открие чеверме. Макар и на плакат

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини