От х:

Днес в x:

Земеделският министър забрани лова на пернат дивеч заради птичия грип

Министърът на земеделието и горите Десислава Танева забрани лова на пернат дивеч заради констатираните в края на миналата година от Българската агенция по храните огнища на инфлуенца по домащните птици.

Заради болестта, която е популярна още като „птичи грип“, министърът разписа заповед и за стопиране на разселването на диви птици в природата, като мярката важи за цялата страна.

За момента няма констатирано огнище на птичи грип в Хасковска област. Епидемията обаче се развива в непосредствена близост до региона-в Пловдивско. Дни след като заболяването беше открито в еднодневни патета, внос от Унгария, в село Маноле, огнищата в съседната област вече са седем. Огнищата на „птича чума“ в цялата страна в момента са общо 15 и засягат ферми на територията на пет области.

Разпореждането за забраните на министър Танева ще остане в сила в зависимост от епидемиологичната обстановка.

В късния следобед стана ясно, че ситуацията в страната се усложнява.

След заседанието на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, от БАБХ съобщиха, че огнищата на инфлуенца по птиците вече са 26 в общо 9 области на страната- Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

Над 100 000 птици са унищожени.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Tr
    Traper
    3 0
    15:36, 4 яну 2017
    Ама събраха парите за разрешителни за м.януари и тогава го забраняват!
Последни новини