От х:

Днес в x:

Свиленградското блатно кокиче оградено с пари от ЕС

Най-голямото находище на бялото кокиче в в Южна България и най-голямото в Източните Родопи вече е извън опасност от набезите на животни. Популацията на ценния вид в защитената местност „Лозенски път” край Свиленград, е запазена с пари по проект на общината, съфинансиран със средства по ОП “Околна среда от Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта е 527 784 лв.

След първоначалното частично ограждане с телена мрежа, находището на лековитото растение е заградено и изцяло с допълнителните 1175 м. тел, за която са похарчени 14 000 лева. За съхраняване на уникалните си природни дадености Община Свиленград разработи и реализира проекта за възстановяване и опазване на находището на блатно кокиче, чиято популация бе частично унищожена от липса на влага, от земеделски дейности и свободна паша на домашни животни.

Проектът стартира през есента на 2009 година. Чрез изграждане на система за устойчиво поддържане на необходимото оводняване е възстановен водният режим на терена. Основно е ремонтиран и пътя, който води към защитената територия. Обособена е и велопътека.

Най-любопитните, които искат на живо да видят блатното кокиче, а в същото време и да съчетаят това с разходка, има кътове за отдих с беседки, а информационни и указателни табели дават подробна информация за района и защитения вид.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини