От х:

Днес в x:

Трима от цеха за „Узунстън” остават в ареста

Тримата задържани хасковлии, от дясно наляво: Стефан Христов, Генко Русков, Йордан Лавков

Трима от шестимата задържани при акцията на МВР в цеха за нелегално производство на цигари край хасковското село Узунджово остават в ареста с постоянна мярка „задържане под стража”. Това реши днес районният съд. Тримата са от Хасково – Генко Русков, Йордан Лавков и Стефан Христов. Останалите трима - от Пловдив, са били разпитани само като свидетели и пуснати.

Нелегалната фабрика за производство на фалшив „Уинстън”, който местни зевзеци веднага прекръстиха на „Узунстън” по името на селото – Узунджово, бе запечатана от МВР миналия ден. Новината за разбиването на бандата обяви лично вътрешният министър Цветан Цветанов, който в сряда пристигна на място, придружен от главния секретар Калин Георгиев.

Обвинението, което им повдига прокуратурата, е за „държане на акцизни стоки без бандерол”. При доказване на вината им Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

При обиска на нелегалния цех са открити 62000 кутии цигари без бандерол, както и 4350 килограма нарязан тютюн, готов за производство на цигари, стана ясно в залата.

Прокурорът Пламен Бахчеванов изтъкна, че деянието не е било инцидентно действие, а замислено, организирано и планирано. Машините, поне една от които - от хасковска Цигарена фабрика, са били професионални, макар и старомодни. Помещението било облицовано с шумоизолиращи материали, а цехът бил снабден дори със собствен генератор, за да не личи голямото потребление на ток. Били фалшифицирани и редица официални документи, сред които и подпис на финансовия министър Симеон Дянков под лиценз за производство на цигари. Според прокурора обвиняемите не са били просто „пазачи”, а са организирали пласмента и снабдяване на нелегалната фабрика. Доказателство за това били и многобройните им пътувания в страни извън ЕС.

Бахчеванов допълни, че в случая става дума за по-голяма група и МВР продължава да търси и други замесени в аферата.

Адвокатът на тримата – Георги Зарчев, нарече речта на прокурора „преразказ с елементи на разсъждение”. Според него няма абсолютно никакво основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Нито едно от изискванията в закона за тази мярка не е налице, заяви Зарчев. Дори цитира едно от тях – че за налагане на мярката е необходимо предвиденото наказание за даденото престъпление да е най-малко 10 години затвор. В случая наказанието е от 2 до 8 години, както каза и прокурорът, допълни Зарчев.

Съдът обаче възприе аргументите на обвинението и наложи „задържане под стража” и за тримата.

Обжалването ще бъде окръжния съд в Хасково в четвъртък следващата седмица.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини