От х:

Днес в x:

7 в градинска възраст болни от ентеровирус, няма епидемия

В инфекциозно отново има деца, макар все още да няма епидемия

7 деца от 3 до 6 години са били хоспитализирани през последните дни със стомашно чревни заболявания, условно групирани като ентероколити, съобщиха от регионалната здравна инспекция на запитване от Haskovo.net във връзка с инфекцията която върлува из градините. Добрата новина е, че децата нямат никаква епидемична връзка помежду си и не може да се говори за огнище на заразявания. Няма повече от 1 случай в една детска градина, част от децата са даже извън Хасково. Юнската статистика на Здравната инспекция е до 19-ти юни. Следователно в нея не са поместени случаите от последната седмица, за които предупредиха инфекционисти. Припомняме, ч от четвъртък до неделя, поне 4-5 деца са преминали през спешното и инфекциозно отделения в хасковската МБАЛ. По ранните случаи са от харманлийски, димитровградски и хасковски детски градини. В областния град е имало разболели се в ЦДГ "Здравец" и ОДЗ 16, но децата са вече излекувани.

Ентероколитите могат да са причинени от вируси и бактерии. Симптомите обаче клонят към вирусна инфекция, смятат клиницисти и посочват като причинител Ентеровирус 71. Дали той е болестотворния агент обаче, може да реши само изследване в националната референтна лаборатория в София. Любопитното е, че инфекционистите смятат това за работа на бившето Хеи. Здравните пък обясниха, че е задължение на специалистите да поискат лабораторно изследване на проби.  

Наличието на ентеровирус само по себе си не е опасно, макар и заболяването да протича стряскащо, особено за родителите. Заболяването протича с висока температура, дори над 40 градуса, плюс множество обриви по устата, ръцете и краката. Може да има повръщане и диария, но може и да няма. Отминава сравнително бързо. Ентеровирус 71 обаче понякога дава усложнения, така наречената нервна симптоматика. Има риск от развиване на менингоенцефалит, пареза на част от крайниците, че дори и проблеми със сърцето. Според инфекционисти, ако темпът на разболяване се увеличи и броят нарасне на десетки, неизбежно ще се появи и нервна симптоматика. 

Нормално е, контрираха от РЗИ, като посочиха че заболеваемостта е в абсолютната норма за сезона. Ежеседмично има по 15-17 случая на ентероколити, досега главно при възрастни. Няма нито един случай на салмонела в областта. Има обаче скарлатината. Любопитното е, че иначе безопасната шарка има симптоми много наподобяващи тези на ентеровирус 71-обриви по тялото и устата. Препоръчва се при такива, незабавна консултация със СПЕЦИАЛИСТ и никакво самолечение. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини