От х:

Днес в x:

Ромска свободна борба: главата в земята, краката нависоко, и бой

Коронната хватка

Българският национален спорт борбата, се обогати с нов стил към официалните свободен и класически-ромски. За народните борби в симеоновградското село Калугерово бе учредена специална ромска категория, а борещите се в нея изповядваха свой свободен стил. При предварителното проучване на съперника широко се използваха плесници. В близката среща от третия вид влизаха в сила и лактите, а кулминацията бе в най-предпочитаната хватка. При нея нещастника който е хвърлян се забива надолу с главата/ виж снимка 1/. Изненадващо, след борбите нямаше счупени глави.

Народните борби в Калугерово се организираха в памет на големия радневски треньор по борба Георги Михалев. Участваха над 120 борци от Симеоновград, Хасково, Раднево, Гълъбово, Асеновград, Пловдив и София. Надборването бе в три мъжки и 2 женски категории. Наградният фонд на борбите бе повече от внушителен 2 500 лв.

Оригиналният принос на калугерският пехливанлък бе именно ромската категория. Тя бе само и единствено за тези, които се самоопределят като роми, съгласно европейската харта за правата на човека. Десетина с гордост избраха мургавия статус. На зверските им тръшкания аплодираха около 200 зрители. Две общи неща свързваха ромските гладиатори-всички бяха маломерни, до към 70 кг, и всички бяха от Симеоновград.

Истинските бабанки бяха в категория над 85 кг, но там де факто интрига нямаше. Спечели националът Димитър Кумчев, който е двукратен световен шампион на плажна борба. Отделно, състезателят от националния отбор на България в свободния стил, е бронзов медалист от европейското първенство в Баку от 2010 година. През тази година в Белград остана 5-ти.

Примата на симеоновградската борба Ива Росенова спечели титлата в категория до 60 кг при девойките. На финала тя победи националката Весела Росицова от Стара Загора, като я надви с туш. Росицова бе спечелила по-долната категория до 50 кг и реши да се полакоми за още една шампионска премия от 220 лв, в по-горната категория. 10 кила обаче са много при дамите и тя бе тръшната от Ива.

Борбите станаха възможни заради масирана синдикална подкрепа. Председателите на миньорските синдикати на "Подкрепа" от Гълъбово, Стара Загора, София, Раднево и др финансираха провеждането на надборването.

Организаторът, симеоновградчанина Росен Бонев пък предложи, традиционните октомврийски борби в Марица ще бъдат обявени за мемориални на 6-те деца симеоновградски деца загинали навръх Великден миналата година. Предложението му бе посрещнато с аплаузи от публиката, сред която бе и кметът на община Симеоновград Пейчо Стайков.

Г.Христов

Ромската категория предложи най-атрактивните изпълнители
Пестници в действие
Възстановяване
После пак на зелената арена
Победителката при жените-Ива Росенова
Ядрото на борбите-Росен Бонев е крайният вдясно
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини