От х:

Днес в x:

4 °C

Ромска свободна борба: главата в земята, краката нависоко, и бой

Коронната хватка

Българският национален спорт борбата, се обогати с нов стил към официалните свободен и класически-ромски. За народните борби в симеоновградското село Калугерово бе учредена специална ромска категория, а борещите се в нея изповядваха свой свободен стил. При предварителното проучване на съперника широко се използваха плесници. В близката среща от третия вид влизаха в сила и лактите, а кулминацията бе в най-предпочитаната хватка. При нея нещастника който е хвърлян се забива надолу с главата/ виж снимка 1/. Изненадващо, след борбите нямаше счупени глави.

Народните борби в Калугерово се организираха в памет на големия радневски треньор по борба Георги Михалев. Участваха над 120 борци от Симеоновград, Хасково, Раднево, Гълъбово, Асеновград, Пловдив и София. Надборването бе в три мъжки и 2 женски категории. Наградният фонд на борбите бе повече от внушителен 2 500 лв.

Оригиналният принос на калугерският пехливанлък бе именно ромската категория. Тя бе само и единствено за тези, които се самоопределят като роми, съгласно европейската харта за правата на човека. Десетина с гордост избраха мургавия статус. На зверските им тръшкания аплодираха около 200 зрители. Две общи неща свързваха ромските гладиатори-всички бяха маломерни, до към 70 кг, и всички бяха от Симеоновград.

Истинските бабанки бяха в категория над 85 кг, но там де факто интрига нямаше. Спечели националът Димитър Кумчев, който е двукратен световен шампион на плажна борба. Отделно, състезателят от националния отбор на България в свободния стил, е бронзов медалист от европейското първенство в Баку от 2010 година. През тази година в Белград остана 5-ти.

Примата на симеоновградската борба Ива Росенова спечели титлата в категория до 60 кг при девойките. На финала тя победи националката Весела Росицова от Стара Загора, като я надви с туш. Росицова бе спечелила по-долната категория до 50 кг и реши да се полакоми за още една шампионска премия от 220 лв, в по-горната категория. 10 кила обаче са много при дамите и тя бе тръшната от Ива.

Борбите станаха възможни заради масирана синдикална подкрепа. Председателите на миньорските синдикати на "Подкрепа" от Гълъбово, Стара Загора, София, Раднево и др финансираха провеждането на надборването.

Организаторът, симеоновградчанина Росен Бонев пък предложи, традиционните октомврийски борби в Марица ще бъдат обявени за мемориални на 6-те деца симеоновградски деца загинали навръх Великден миналата година. Предложението му бе посрещнато с аплаузи от публиката, сред която бе и кметът на община Симеоновград Пейчо Стайков.

Г.Христов

Ромската категория предложи най-атрактивните изпълнители
Пестници в действие
Възстановяване
После пак на зелената арена
Победителката при жените-Ива Росенова
Ядрото на борбите-Росен Бонев е крайният вдясно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини