От х:

Днес в x:

Тополовград с повече пари за детски спорт от всички турнири в Хасково

Афиш мечта за спортуващите деца в Хасково


Община Тополовград удари в земята далеч по-големи и многолюдни общини, като задели за награди на спортуващи деца в пъти повече средства. Специално по отношение на областния/и броящ се за спортен център/ Хасково съотношението е 5000:0. 5 хиляди лева е наградния фонд на само един турнир по народна борба, който ще се проведе на 30-ти май край манастира Света Троица в Сакар. В него ще участват и възрастни, при това от три страни, но децата, юношите и девойките са 90 % от участниците. И за всички има пари. Във всяка от трите при децата например са заделени премии за 1-во второ и трето място, същото е положението и при момчетата, девойките, кадетките и мъже и жени, като наградния фонд за категориите стига до 500 лв, отделно са традиционните купи и медали. В Хасково разбира се има много повече турнири и състезания, но не е известно такова с паричен награден фонд. Изключение правят мероприятия с аромат на спорт като плувния маратон на Сивата вода и бягането между Хасково и Димитровград, но това са изяви за празника на града и по-скоро минават в графата културно-масова дейност.

Турнирът край Света Троица обаче е състезание по класическите правила на свободната борба, с тази разлика, че ще е на открито. Той ще е под патронажа на две легенди на най-българския спорт-Еньо Вълчев и Димитър Чифудов. Бат Еньо е първия и последния олимпийски шампион на Димитровград най-титулувания български борец в свободния стил. Има уникалните 304 схватки на международния тепих, от които само 17 загубени. Наистина, Валентин Йорданов има повече световни титли от него, но пък Вълчев пък има цели три олимпийски медала-златен от Токио, сребърен от Мексико и бронзов от Рим. Също е световен и двукратен олимпийски шампион, както и 14 пъти шампион на България. Част от Залата на славата на световната борба в Ню Йорк. Димитър Чифудов пък е друг местен герой-първия участник от региона на олимпийски игри-в Мелбърн през 1956-та година. Общото между него и Вълчев е, че и двамата са родом от селцето Полски Градец, което макар и сега да се води старозагорска област е само на 20 км от Тополовград. И двамата са се борили хиляди пъти на турнира край самия манастир. Може би заради това кмета на Тополовград Божин Божинов не позволи турнирът да се премести в искащите го Димитровград и Симеоновград и в последните години го финансира почти изцяло от джоба си.

За състезанието са похарчени поне 3 пъти повече от 5-те бона награден фонд, като е уредено настаняването изгранването и наградите на стотици борци от България, Турция и Гърция. Фестивалът на свободната борба продължава 3 дни, като финишира с народната традиция на мазните борби. В него освен паричната премия от 400 лв ще има и традиционното теле и кочове за награда.

Г.Христов

Еньо Вълчев е най-титулувания борец от региона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    An
    anandi
    4 0
    00:55, 15 май 2015
    Браво!!!
  • 2
    Ро
    Росен Бонев
    2 0
    07:57, 15 май 2015
    Да е жив и здрав кмета! Бог да го Благослови!
  • 3
    Ел
    Елена
    2 0
    08:57, 15 май 2015
    Похвално за Община Тополовград!
Последни новини