От х:

Днес в x:

Църковни песнопения и безплатен вход за Александрово в Нощта на музеите

Всички изложбени зали на Регионалния музей в Хасково ще са отворени за посещения в събота. Безплатен ще е входът от 10 до 20 ч. и в Музейния център на тракийското изкуство в Източните Родопи, в който е и репликата на уникалната гробница от с. Александрово. Между 10 и 17 ч. ще бъде отворено за разглеждане и Кирковото училище с експозицията “Хасковски будители“.

Това е само част от програмата, с която РИМ-Хасково ще отбележи 16 май и ще се включи в „Европейската нощ на музеите и галериите“.

Между 10 ч. на 16-ти и 1 часа на 17-ти май в централната сграда на музея за посещение ще са отворени експозициите “Етнография“ и „Възраждане“. Ще могат да се видят и изложбите “Хасково в древността“, и „ Хасковските полкове във военните 1944 - 1945 г“.

Между 17 и 18 часа в залата за временни изложби в музея ще бъде представен том 1 на “Ябълково“ на археолога Красимир Лещаков, Ваня Петрова и Сонгюл Алпаслан-Роденберг.

18 е началният час за откриването на изложбата “Църквата в Самуилова България. Корени и наследство“, с която гостува Кирило-Методиевски научен център при БАН. Експозицията ще бъде огласена и от църковни песнопения в изпълнение на Детски хор “Орфей“ към Младежкия център, с ръководител Елена Шопова.

Хасковлии могат да използват съботата, за да разгледат и Художествената галерия в Димитровград. Тя ще бъде отворена от 18. 00 докъм 23. 00 ч. От 18. 00 ч. в голямата зала на галерията ще стартира представянето на документални филми за художниците проф. Иван Кирков – живопис, проф. Георги Чапкънов – скулптура, Кольо Карамфилов – графика, Стефан Деспотов – плакат.

Всеки посетител ще има възможността да види двете текущи изложби: театрален плакт с акценти върху плакати от пиесите на Станислав Стратиев и Валери Петров. Посетителите ще участват и в занимателна томбола. Обявяване на печелившите от томболата и раздаване на малки награди от спонсори на проявата – 22. 00 ч.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини