От х:

Днес в x:

Съдът: Пътните връзки към мотопистата не са връзки, а подходи

Това не е пътна връзка, а подход, реши съдът

Хасковският административен съд отмени заповедта на РДНСК, с която се обявяват за незаконни двете пътни връзки към мотопистата край Хасково и нарежда разрушаването им. Заповедта бе вкарана в съда от общината преди месец. Становището на общинската администрация е, че двете пътни връзки не представляват строеж по смисъла на закона за устройство на територията, а ремонт на стари съоръжения. А ремонтните дейности не се нуждаят от разрешения за строеж.

В подкрепа на тезата на общината пред съда застанаха двама свидетели, които разказаха пред магистратите, че още в края на 70-те години на миналия век тези връзки към главния път са ползвани от участници в организираните тогава състезания.

Съдът приема като доказателство и снимки от онези години, на които се виждат двете отбивки.

Според РДНСК и областното пътно управление обаче тези две връзки към пътната мрежа не съществуват на картите, те са изградени през лятото на 2011-а и то незаконно.

Съдът се впуска в подробно изследване на законовите текстове и достига до извода, че това не са „пътни връзки“, а „подходи“.

Любопитни са разсъжденията на съда по отношение на връчването на писмото, с което общината се уведомява за констатираната незаконност на строежа. На писмото има поставен вх.№32-01-21/25.08.2011 г. на община Хасково. Съдът установява този факт, но прави заключението, че „...този начин на съобщаване не удостоверява по несъмнен начин редовността на връчването“.

Решението на хасковските магистрати, с което се отменя заповедта на РДНСК, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини