От х:

Днес в x:

Еколози: Всички бракониери в затвора

Еколози от всички организации се обединиха срещу бракониерите

От май-миналата година, всички които извършват престъпленията срещу дивата природа подлежат и на затвор. Това е едно от малкото позитивни неща в нашето законодателство. Около това мнение се обединиха еколози на семинар с участието на представители от министерството на околната среда в Хасково. Представени бяха почти всички природозащитни организации, начело с БДЗП и Зелени Балкани. 

От криминализирането на бракониерството вече си изпатили дори и чужденци. При съвместна акция с полицията в бургаско, е бил закопчан англичанин, който се заселил в България за да се отдава на хоибто си-колекция на яйца от защитени птичи видове. Поданикът на кралицата обрал десетки гнезда в страната, стигнал чак до Маджарово. В колекцията му са намерени яйца на изключително редкия белоглав лешояд, който се среща само в източните родопи. Текат следствени дела, надяваме се да получи максималната присъда-5 години затвор, отмъстително коментираха еколози. Унищожаването дори само на една птица от защитените силно намалява генофонда на вида и може да доведе до изчезване на цяла популация. 

Престъпленията срещу дивата природа са равносилни на ограбването на културното ни наследство, коментира Стойчо Стойчев от БДЗП. С Културата и историята се гордеем и привличаме туристи. Но не по-малко, а дори и повече, идват заради девствена природа, направи сравнение той. Негов колега от Зелени Балкани пък допълни, че в световен мащаб-търговията с диви животни се нарежда на трето място след търговията с наркотици и оръжие. 

Заради бракониерите, България не само губи оригиналните си животински и птичи видове, но и вреди на собствената си природа и респективно на самата себе си. Затова природозащитниците призовават към безпощадност срещу злоупотребата с някой от 477-те защитени животински и 572-та растителни вида, които са в българската Червена книга. 

Проблемът е , че контролните органи действат само по сигнали, съобщиха от РИОСВ Хасково. За миналата и тази година са наложени само три акта за бракониери на костенурки и още три акта за придобилата публичност контрабанда на зелен папагал, засечена на граничен пункт Капитан Андреево.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини