От х:

Днес в x:

Хирург и месар възстановяват баскетбола в Хасково. Преглед на регионалния печат

"С 200 хиляди лв възраждат женския баскетболен отбол" информира вестник "Хасковска Марица". Изключително любопитната новина е поместена на стр. 2. Там четем, че на редовната сесия на Обс на 1-ви юни ще се разглежда докладна записка за възстановяване на женският баскетбол в града. Новият отбор ще бъде с президент д-р Георги Гелов, хирург в хасковската МБАЛ. Изпълнителен директор ще бъде баскетболната легенда на ЦСКА Станислав Станков-Шошо. Понастоящем той се занимава с търговия на месо и месни продукти в магазин на ул. Добруджа. Двамата са изчислили, че им трябват 200 000 лв за да има Хасково отбор при жените, при това в елитната група. При това, още от есента. Някои от звездите в женската ни лига вече изявили готовност да играят за Хасково. Някои фирми пък изявили готовност да спонсорират проекта. Единственото сигурно е, че Хасково има необходимата база-спортна зала Дружба. Именно там се е играл и мъжки и женски баскетбол до 1995-та година. После остават само юноши и деца.

Темата е водеща и в "Новинар юг". От там допълват, че вероятно тази докладна, с вносител шефът на спортната комисия към общината Митко Ламбов, ще е една от много малкото която ще бъде подкрепена и от кмет и опозиция. Общината вече застанала зад проекта. В докладната се прецизира и сумата която общината трябва да отпусне на клуба-71 500 лв. От къде ще дойде остатъка до 200-те бона, не е ясно, било тайна. "Женски баскетболен тим е в пъти по евтин от футболен тим и много по евтин от мъжки баскетболен тим.. Но пък е не по-малко атрактивен" заявява д-р Гелов.

Съгласни!!!!!!!!!!!!!!!!

"5.9 по Рихтер разлюля България" на цялата страница 5-та, на вестник "Марица". Претоплят се събитията от 2009-та година когято един пишман астролог, Емил Лещански, изкара акъла на цяло Хасково, което нощуваше на палатки около Великден. Сега подобни екцесии нямаше, но хората масово се стреснали от труса в 3 сутринта. Продължил точно 36 секунди, изчислили от вестника.

Всъщност трусът в Хасково бе далеч от 5.9. При това не по Рихтер. Тази скала мери само магнитудът в епицентъра. Хоризонталните сеизмични вълни се изчисляват по Медведев-Шпонхойер-Карник и за Хасково те са били около 3-3.5. Разбира се, по високите блокове са усетили по-отчетливо земетресението.

"Опасният язовир Стамболийски се оказа ничий" чело на вестинка. Язовирът край хасковското село не е искан нито от държавата нито от общината.  От държавата посочват, че язовирът "неправилно" е записан в активите на Министерството на земеделието, но всъщност по закон е общински. От общината реагират като ужилени и отказват да приемат полуразрушеното съоръжение, защото трябва да наливат стотици хиляди, за да го обезопасят при бъдещи опасности. Язовирът в Стамболийски преля няколко пъти по време на февруарските наводнения-каналът за отвеждане на водата от преливника е напълно разрушен/ Снимките може да видите в материала на Haskovo.net/. Язовирът е на бивша земеделска кооперация, която сега е във фалит. Според областният Ирена Узунова, при неразпределена собственост на бившите ЗК, те преминават безвъзмездно към съответните общини. Хасокво обаче не ще, нито възмездно, нито без.

"Без матура по испански в областта". Допълваме, че няма да има матура по италиански и по финландски.

"Настаниха клошарката Нефизе в пъстрогор". Нефизе Яшар, която от години спи по хасковските улици, накрая е уредена за дома в Пъстрогор. Това е единствения тип заведение, където могат да се грижат за болната от шизофрения жена. Нефизе има много роднини, но никой не го е еня за нея.

"Новите митничарски униформи -с 3 тайни джоба" на стр. 3-та. В тези джобове няма да се крият рушвети, а личните вещи и документи на митничарите. Митничарките обаче са ощетени. Техните елегантни тоалети са предвидени без тайници.

И накрая една снимка от първа страница. Достолепен възрастен водач на автомобил, със сако и вратовръзка, надува дрегер. Достолепният се ударил с реното си, в учебен автомобил по хасковските улици. Причината била, че учебния рязко набил спирачки.

На задницата на всички учебни, пише "внимание спира внезапно". Но, някой трябва да го прочете или поне да го помни.

"Вилите фантоми на Кенана-без вода"-чело на "Новинар юг". Собствениците на вили на Кенана, които не са декларирани в общинското данъчно, ще остават без вода. Това се заканва шефът на местанта хазна Димо Маринов. От 2006 до 2008 са издадени 211 разрешителни за строеж. Едва 50 % са декларирали в общината че са строили. Останалите казват, че кризата ги ударила и не са строили. Димо Маринов обаче изисква документ за "степен на завършеност". Тези които не дойдат да се декларират в данъчното, ще им бъде прекъсвано водоподаването.

Това е меко казано странно, защото държавната услуга ВиК не зависи от разпореждането на местен орган, като тази или онази дирекция към съответна община. Ако тези собственици се декларират, после общината ли ще им пллти присъединяване към ВиК мрежата?

"Двама вардят 4-ма на марурата по физика". Днес са вторите задължителни матури, по свободно избираем предмет. Куриозното е че поне двама квестори трябва да охраняват матурата по физика, където се явили едва 4-ма зрелостници. Иначе най-много са мераклиите за география-1009 души.

"Бареков се обяснява по кметското дело през юни". Поредното отлагане по делото кмета  срещу Бареков. Този път, ТВ водещия обжалва решението на хасковският районен съд, с което бе признат за виновен по обвинение в клеветничество.

"Премиерът и две министърки бодват 2605 кокичета днес". Бойко Борисов идва да разсажда блатни кокичета край Ябълково. Популацията на цветенцата била застрашена от трасето на АМ "Марица". Ще присъстват и минстрите Лиляна Павлова /МРРБ/ и Нона Караджова на Околната среда и водите.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини