От х:

Днес в x:

Отмениха клиничната пътека за кръвно, народът оздравя

Хипертониците се излекуваха

Само 62-ма хасковлии са хоспитализирани с диагноза хипертония/високо кръвно/ за цялата 2011-та година. Изненадващата статистика бе изнесена от регионалната здравна инспекция по повод вчерашния световен ден за борба с хипертонията. По справки с всички болници в областта, в общините Свиленград, Харманли, Любимец, няма нито един хипертоник. Единични са бройките в Димитровград.

Цифрите са повече от изненадващи защото в хасковско, а и в цяла България, високото кръвно и свързаните с него болести са водещи заболявания и са основния процент от общата смъртност на населението. По последните справки обаче излиза, че народът се е отървал от своя бич.

Причината за внезапно сполетялото ни здраве обаче е съвсем прозаична-просто е отменена клиничната пътека за високо кръвно. Такава има само за деца. Добрата новина е, че в хасковската болница няма диагнози артериална хипертония при децата, съобщиха от ръководството на лечебното заведение. Иначе хипертоници при възрастните-дал господ. По бегла справка с хасковските джипита-всеки трети пациент е с кръвно налягане извън нормите, по правило-високо.

В болниците обаче тези паценти се хоспитализират с други диагнози, за които има клинични пътеки. Двете най-тежки заболявания предизвиквани от високото кръвно-инфаркт и инсулт продължават да косят хасковлии в пъти повече в сравнение с други болести.

Хипертонията отдавна е обявена за социално значимо заболяване. Международният ден за борба с болестта е обявен през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за „тихия убиец“ – артериалната хипертония.

Болестта засяга около 1 милиард от населението на света и е причина за смъртта на повече от 7 милиона души всяка година. България не е изключение – сърдечносъдовата смъртност е 65–66% от общата смъртност, като 80% е свързана с артериалната хипертония.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини