От х:

Днес в x:

Засичаме кръвното си в безплатно измерване в центъра на Хасково

Апарат последно поколение ще мери кръвното на хасковлии в центъра на града. Акцията е безплатна и ще се проведе на 17 май от 10 до 16 часа. Шатрата, под която ще се прави измерването ще е разположена на пешеходната зона, която тръгва от сградата на общинска администрация.

 Инициативата е по повод Световния ден за борба с хипертонията и се провежда в общо 11 града в страната.

Модерните апарати за кръвно са с вградена технология за автоматичното откриване на предсърдното мъждене с точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. След навършване на 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Тази година кампанията обръща внимание към предсърдното мъждене. Почти  1/3 от всички инсулти са причинени от предсърдното мъждене вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    СТАРА СХЕМА
    2 0
    08:45, 15 май 2017
    Апарата е ясно че е ново поколение ама кое поколение са тея дето мерят, на снимката се вижда че грешно мерят кръвното, защото скалата по която се отчита трябва да е на нивото на сърцето!
Последни новини