От х:

Днес в x:

Двама в спешното от площада за високо кръвно

    Двама души са изпратени в Спешното отделение след като са си измерили кръвното при превантивната акция, организирана от Българска лига по хипертония и Микролайф, посветена на Световния ден за борба с хипертонията-17 май. Насочените към лечебницата са заради високо кръвно, при единият от случаите то е било над 200, обясни Мария Янева, представител на Микролайф. При двама души, които са седнали за проверка на състоянието си с апаратурата от най-висок клас, която прави измерване с точност, сравнима с ЕКГ-изследване, е открито предсърдно мъждене, за което те не са знаели преди. Те са посъветвани незабавно да отидат на преглед при кардиолог, посочи Янева.

    Тази година кампанията в България е 11-та поред и обръща специално внимание на предсърдното мъждене. Този вид аритмия е много важен сигнал за риск от получаването на инсулт. Според статистиката при 90 % от случаите на мозъчен уред са в следствие на недиагностицирана и нелекувана аритмия.

    В Хасково акцията на открито събра десетки хора на площада пред сградата на общинска администрация. Заради многото желаещи да си направят измерване на кръвното и да получат данни дали имат имат предсърдно мъждене, организаторите се наложи да донесат още един извън предвидените два апарата.

    Акцията се провежда днес едновременно в 11 големи областните града на страната.

    Освен, че получават резултати за кръвното си налягане, хората минали през изследването, попълват и анкети с помощта на доброволци от БЧК. В тях се записва подробна информация за здравословното състояние на всеки минал през апарата. Събраните данни по време на инициативата ще послужат за своеобразен мониторинг на хипертоничното състояние на българите. Те ще бъдат бъдат обработени от Българската лига по хипертония и Българското дружество по кардиология и ще бъдат включени в годишния доклад на Световната здравна организация.

    Въпреки, че в Хасково до обяд днес, когато превантивната акция почити преполови, имаше засечени неприятни случаи на хора със сериозни проблеми с кръвното, имаше и примери, които бяха обнадеждаващи, като жена на 85 години, на която беше измерено перфектното кръвно от 70/120.

    Като цяло обаче тревожен е фактът, че през последните години възрастта на хипертониците е паднала с 20 години.

    Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. След навършване на 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Та
      Таня
      12 -1
      13:36, 17 май 2017
      Три пъти трябваше да прочета заглавито,че да се сетя за какво става въпрос.
    • 2
      Подобни акции обричат на глад служителите от обреден дом Хасково.
    Последни новини