От х:

Днес в x:

Долната граница на хипертониците у нас падна на 18 години

Изображение 1 от 6

    Страдащите от високо кръвно и покосени от инфаркти и инсулти у нас са все по-млади. Най-честите случаи са във възрастта между 18 и 54 години, далеч под пенсионна възраст. Това са тревожните данни, изнесени от специалистите, които днес участваха в акцията, посветена на Световния ден на хипертонията.

    През целия ден в центъра на Хасково имаше чакащи, за да премерят кръвното си с апарати от последно поколение. Инициативата е наБългарската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация “Национална мрежа Сърце за сърце”, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България. Тази година тя минава под надслов “Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт”.

    Само за първите четири часа през шатрата, за да проверят кръвното си и дали имат предсърдно мъждене, което е сред предвестниците за потенциална застрашеност от инфаркт, минаха повече от 80 хасковлии.

    Общото състояние на хасковлии е добро, посочиха специалистите на пл. „Общински“. На нито един от прегледаните не беше отчетено предсърдно мъждене.

    Тъжната статистика обаче е, че в България честотата на сърдечните заболявания е четири пъти по-висока от тази в Германия, например. Една от причините е стресовата ситуация, в която минава ежедневието на българина, както и нездравословното хранене.

    Добрата новина е, че все повече млади хора се интересуват и обръщат внимание на превенция, посочиха експертите.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Мн
      Мнение
      6 -1
      07:27, 18 май 2018
      Причинителят на всичко е безпаричието!
    • 2
      12
      123
      5 -2
      09:01, 18 май 2018
      Хубава инициатива, ама Общината защо не разположи шатрата на сянка под някое дърво, а на най- големия пеu, хората хич да нямаха хипертония- щяха да я придобият, малко мисъл е нужна само...
    • 3
      ..
      ......
      3 0
      14:00, 18 май 2018
      Да бяхте снимали някой от тия 18 годишните не баби и дядовци дето ходят с една торба хапчета
    • 4
      Ка
      Кардиолог-любител
      0 -1
      14:56, 18 май 2018
      Предсърдното мъждене е предвестник на инсулт , а не на инфаркт...
    Последни новини