От х:

Днес в x:

Болницата влиза в Старческия, после - обратното

Д-р Жулиета Пракова изслушва оплаквания на хора от Дома

Три отделения от хасковската многопрофилна болница започнаха изнесени прегледи в Старческия дом на Кенана, по съвместна инициатива на ръководството на МБАЛ и община Хасково. Целта е да се провери здравния статус на възрастните хора, както и се обследват конкретни състояния в областта на неврологията, ендокринологията и кардиологията. Днес ще се прегледат 50 души с оплаквания от захарен диабет, високо кръвно и неврологични проблеми. Утре в Дома ще пристигнат специалисти от Уши нос и гърло и Очно отделение.

Групата лекари, водени от замшефа на МБАЛ д-р Мариян Запрянов, бе екипирана със всички необходими уреди плюс оборудване от клинична лаборатория. На място се правеха пълни кръвни картини и изследвания на кръвната захар. Доктор Жулиета Пракова представяше 1-во вътрешно отделение, д-р Румяна Маринова-неврологията. Лично шефката на Кардиологията д-р Милева изследваше сърдечните проблеми.

Утре пристигат очните и ушните доктори с цял набор от апаратура за съответните проблеми. Определено за тях ще има най-много работа, всеки втори в Дома е с перде или страда от проблеми със слуха. Прегледите дори и със скъпа апаратура са абсолютно безплатни, но при нужда от лещи, хората ще трябва да ги поемат сами. Общинският старчески дом не може да поеме 600 лв за чифт лещи.

Изнесените прегледи, включително и в други населени места, се превърнаха в традиция за МБАЛ. След тях, значителна част от прегледаните ставаха пациенти на областната болница. Причината за високопроцентовата хоспитализация е занемареното здравеопазване на хората и липсата на достъп до специализирана болнична помощ.

Г.Христов

Кардиологичния кабинет бе най-натоварения

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини